"Quedeu-vos a la trinxera i després correu" de John Boyne
7Valoració

El nom de John Boyne està irremediablement relacionat amb “El noi del pijama de ratlles”, la seva novel·la més coneguda, per mèrits propis i també per l’adaptació cinematogràfica. Però Boyne és un escriptor prolífic que des de l’any 2000 ha escrit 8 novel·les per adults i 4 novel·les juvenils, categoria en què podem incloure el present títol. En aquesta ocasió viatgem a la Primera Guerra Mundial i el protagonista també és un nen, que patirà les conseqüències d’aquesta terrible guerra.

Alfie és un nen de cinc anys que viu feliç amb els seus pares i aspira a fer-se gran per ajudar el seu pare repartint llet. Però la Primera Guerra Mundial esclata i l’Alfie veurà com el seu pare s’allistà perquè creu veritablement en el compromís amb el seu país. La vida del nen canviarà dramàticament però al seu cap sempre estarà el desig de tornar-lo a veure, encara que misteriosament ha deixat d’escriure cartes des del front.

John Boyne ens presenta una emotiva història de pèrdua de la innocència, de pas massa precoç a l’edat adulta. Alfie comença a enfrontar-se a problemes amb molt poca edat, entén ràpidament les conseqüències de la marxa del seu pare i la greu situació econòmica que els acompanya. Veure la seva mare treballar en diferents feines sense descans el fa prendre consciència que el seu món ha canviat i que ha de madurar i fer-se càrrec d’algunes coses. Per això comença a treballar enllustrant sabates a l’estació de King Cross, deixant darrere seu una infantesa més o menys còmoda i normal.

Encara que es tracta d’una novel·la dirigida al públic jove, retrata amb versemblança els horrors de la guerra, especialment per les famílies que van quedar a casa seva quan tots els adults i joves van marxar a combatre. I ho fa parlant-nos de la vida d’Alfie i els seus veïns, els habitants de Damley Road.

En el text veiem reflectides les seves esperances de veure acabar el conflicte en poc temps mentre els anys van passant i aquestes esperances es converteixen en dolor i amargor. Fa servir alguns dels personatges per parlar-nos dels objectors o dels immigrants vinguts de territoris ara enemics que es converteixen de la nit al dia en terribles espies. En poc més de 200 pàgines l’autor ens parla de la desconfiança, de la por, del destí i del compromís, de tot un ventall de sentiments i situacions que ens traslladen al patiment i al desconcert que es devia viure a l’època. No només és la història d’un nen que ha perdut el seu pare, sinó que en aquest nen ressonen totes les històries i drames de la gent.

Boyne és un excel·lent escriptor capaç de donar una veu molt creïble al seu jove protagonista i a tots els secundaris i d’atrevir-se amb tot tipus de temes sense importar el públic, adaptant, això sí, com s’aprofundeix en ells. Alterna amb bon criteri els diferents esdeveniments amb un retrat molt acurat d’Alfie i gràcies a aquest esforç la novel·la emociona sense caure en el drama gratuït o la llàgrima fàcil. Boyne busca la reflexió, l’educació i l’efecte mirall amb el protagonista i ho aconsegueix de principi a fi.

“Quedeu-vos a la trinxera i després correu” és un llibre curt, recomanable pel públic jove però que els més adults podem gaudir molt. És una història emocionant i colpidora, un conte de superació i de determinació i un cant a l’esforç individual i a defensar les pròpies conviccions. Un recull de valors i una mirada a un esdeveniment històric que hem de tenir sempre presents.


Editorial: Fanbooks
ISBN: 978-84-15745-42-6
Pàgines: 216
Preu: 15,95€ / 9,99€ (ebook)

John Boyne va néixer a Dublin el 1971 i es va llicenciar en Literatura Anglesa a la mateixa ciutat. Va fer un curs de creació literària a Norwich i va guanyar el premi Curtis Brown. Va començar a publicar relats i aviat va publicar la primera novel·la, The Thief of Time (2000). És autor de sis novel·les. "El noi del pijama de ratlles" li ha valgut diversos premis, entre els quals l'Irish Book Award dues vegades. També va quedar finalista del prestigiós British Book Award i Miramax n'acaba de fer una pel·lícula. És la quarta novel·la d'aquest autor i la primera que es va publicar en català. Empúries ha publicat "Motí al Bounty" (2008), "La casa del propòsit especial" (2009) i "En Noah Barleywater fuig de casa" (2011). Les seves novel·les s'han traduït a més de trenta idiomes.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies