"Mu" de David Safier
6Valoració

Safier sembla més còmode fent protagonitzar les seves novel·les en el món animal, que no entre masses humans. Siguin quin siguin els seus protagonistes, el seu estil sorneguer i irònic fa que visquis els seus llibres amb un somriure. I no és que parli de coses banals precisament…

La vaca Lolle viu uns moments delicats: no només s’acaba d’assabentar que el Champion, el toro dels seus somnis, s’ha embolicat amb la bleda de la Susi, sinó que, per acabar-ho d’adobar, diuen que el pagès es vol vendre la granja i que tot el bestiar acabarà al forn, dins de l’olla o entre dues llesques de pa! Però encara queda un bri d’esperança. Un gat italià que ha vist molt de món li ha explicat que hi ha un paradís llunyà on les vaques són sagrades i passegen tranquil·lament pels carrers sense que ningú les emprenyi… Aquella mateixa nit, doncs, la Lolle decideix tocar el dos amb les seves dues millors amigues i posar-se en marxa, rumb a l’Índia, malgrat tot els perills del viatge…

Posar en boca d’animals veritats que afecten els humans ha estat un recurs literari altament utilitzat, només clar esmentar “La revolta dels animals” de George Orwell, per posar un exemple. Safier ens situa enmig de vaques, en el seu món ple de mugits que tenen un ampli reguitzell de significats i aplicable a un munt de cançons, però també parla de comunitats, de societats, de la recerca de la felicitat i del que realment és important a la vida. Animals com ja va fer a “Maleit Karma”, llibre que us recomano d’allò més si no l’heu llegit, amb aquest humor irònic i sorneguer tant característic i  recupera el seu seductor gat italià, Giacomo, qui serà l’encarregat d’obrir els ulls de la nostra vaca protagonista i guiar-la fins al seu paradís vaquil somiat. I si al principi algú es pot preguntar que pot tenir de comú amb una vaca o amb un toro infidel, el cert és que quan s’avança en les pàgines del llibre, un s’oblida de quina mena d’animal protagonitza les aventures i només es preocupa pel que els passa.

“Mu!” és d’aquells llibres que per moltes veritats que hi hagi al darrera de les seves paraules, es llegeix sense sensació de que t’estan alliçonant ni moralitzant. Et diu veritats mentre et fa viure aventures i te les explica aconseguint que hi posis un somriure als llavis. Perquè aquest és l’estil David Safier, senzill, sorneguer però amb un rerefons semblant a d’altres llibres molt més seriosos o reflexius sobre el que és important en la vida.


Editorial: Grup 62 - Editorial Empúries
ISBN: 978-84-9787-890-6
Pàgines: 320
Preu: 14.95 € (ebook: 9.99 €)

David Safier va néixer a Bremen el 1966. Es va donar a conèixer com a guionista de sèries de televisió d'èxit com Mein Leben und Ich (La meva vida i jo), Nikola i Berlin, Berlin. Ha estat guardonat amb el premi Grimme i el premi TV d'Alemanya, i amb un Emmy als Estats Units. Les seves novel·les Maleït Karma (Empúries, 2010), Jesús m'estima (Empúries, 2010) i Jo, jo, jo... i Shakespeare (Empúries, 2011) han estat un fenomen de vendes a tot Europa. Viu i treballa a Bremen.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies