Per fi la tenim de tornada. M.I.A. ressorgeix de les seves cendres elevant-se sobre els nostres caps com si fos una divinitat, en una tornada als seus orígens que no podem deixar de celebrar. La noia de les portades horroroses torna tan marciana com sempre , i la portada de “Matangi” no ens ho oculta. Mathangi “Maya” Arulpragasan va decidir batejar el seu anterior disc amb el seu sobrenom “Maya” i les coses no van sortir bé. “Maya” sonava estrany fins i tot als marcians. Així que després d’una retirada espiritual a l’Índia, la inspiració es va colar en les seves meditacions i va fer que es connectés amb les seves arrels. Res de sobrenoms, ella és Mathangi i “Matangi” és ella.
Han fet falta dos anys, quatre senzills , i alguna que altra amenaça de filtració de temes per part de M.I.A. per a que finalment la seva pròpia productora N.E.E.T. Recordings es dignés a publicar el quart disc de la cantant a través d’Interescope Records. Amb “Matangi”, nom d’una divinitat hindú , M.I.A. es reconcilia amb el seu públic, una evolució que no és que la porti als seus inicis , sinó encara més enrere. Això sí, sempre sense renunciar al seu present més proper. El “soroll” que M.I.A. desprenia a “Maya”, reflex també d’uns moments difícils en la seva vida, ha trobat el seu flux natural de coherència a través d’un so i una temàtica relacionades directament amb l’hinduisme. Els beats Bhangra i les percussions més exòtiques es barregen amb la tralla més xarona, i les lletres del temes tan aviat ens parlen de reencarnació o karma, com s’encenen reivindicatives assenyalant amb el dit del cor les injustícies i abusos del sistema.
En la recerca d’aquest nou so ha estat molt decisiva la col·laboració de Dave “Switch” Taylor , amb qui ha aconseguit algun dels seus majors èxits i al qual havia deixat una mica de costat en “Maya”. Per a que en tingueu una idea, Switch ha produït per a Santigold, per a la Christina Aguilera més biònica, és el principal culpable del hit “Run this World” de Beyoncé , i és el 50% d’una de les formacions més en voga del panorama dance més gamberro, Major Lazer . Switch ha insuflat tot el millor del so del General Lazer en composicions com la de “Matangi” , “Come Walk with me” (una de les millors ), o ” aTENTion “ que compta amb la col·laboració de Julian Assange, el fundador de Wikileaks.
Entre el més destacable del disc es troben també les produccions de The Partysquad, el DJ alemany, amic de M.I.A. i Switch , amb el que la cantant ha creat aquest ” Y.A.L.A.” que ens convida a la reencarnació i a girar com un pollastre a l’ ast, o el tall d’aires jamaicans “Double Bubble Trouble” una homenatge al “Trouble” del duet femení Shampoo.
Hi haurà gent que no pugui escoltar més enllà del soroll que ens porta M.I.A., i certament temes com “Only 1U” o “Warriors” amb aquesta intro bakala a l’estil Chimo Bayo , no ho posen gens fàcil. Però “Matangi” no deixa de ser un disc potent, tan interessant i fascinant com pertorbador. Emocions per les que cal tenir els xacres ben oberts.
Envía una resposta