"Terapia de riesgo" d'Amàlia Lafuente
6Valoració

Amàlia Lafuente ens presenta un thriller ambientat en el món de la medicina i la investigació. Son dos ambients que l’autora coneix molt bé. La seva experiència com metge i investigadora li permet recrear situacions molt connectades amb la seva feina i introduir-les en una trama de misteri que resulta bastant estimulant. El resultat és una novel·la molt entretinguda, que a la vegada critica algunes de les obsessions actuals per la bellesa o alguns excessos en matèria d’investigació.

Poc després de la inauguració del nou Hospital del Mediterrani es produeix la misteriosa desaparició del tècnic de laboratori Manuel Lucena. La depressió que patia a conseqüència de la mort  de la seva dona porta a la policia a penar en un suïcidi. Però dos companys de laboratori es neguen a creure aquesta versió.

Mark Günev comença a investigar la trama que podria haver provocat la desaparició del tècnic i convenç la doctora Diana Cladellas per a que l’ajudi. Malgrat les seves inseguretats, Cladellas arriscarà la seva carrera i fins i tot la seva vida per trobar Lucena.

A banda del seu plantejament més aviat convencional, “Terapia de Riesgo” ens ofereix una lectura fàcil i ràpida però molt interessant. Combina els recursos habituals del llibre de misteri i acció amb tot un entramat mèdic que es segueix amb ganes i, perquè no dir-ho, amb una mica de por. Si alguns dels elements introduïts al text s’apropen lleugerament a la veritat, la corrupció de fons de les institucions i algunes de les línies investigadores resulten molt discutibles. En aquest sentit, s’introdueixen alguns dilemes ètics que enriqueixen el llibre i que és d’esperar que Lafuente continuï explorant en futures obres.

L’autora sap molt bé a quin públic s’està dirigint, generalista, i per això redueix molt la càrrega científica del seu text. Des d’aquest punt de vista, estem davant d’una obra fàcil i per tots els públics però que inclou explicacions, breus i interessants, relacionades amb tota la investigació o medicina estètica i amb el funcionament dels laboratoris, els hospitals o les fundacions. Tot això és enriquidor però seria totalment innecessari si la trama principal, el misteri, fos insubstancial. Afortunadament no és així i Amàlia Lafuente sap crear una història típica però ben desenvolupada. La novel·la enganxa des del primer moment gràcies, principalment, a una protagonista, Diana Cladellas, ben definida, bastant tridimensional i amb una força interior i un coratge que atrapen. Hi ha altres coses del personatge, com els seus problemes personals, que no són tan agradables però això contribueix a la correcta posada en escena d’una personalitat complexa.

La trama avança amb bon ritme, amb les dosis necessàries d’acció, i es tanca amb bon gust i sense caure en llocs comuns massa habituals. Lafuente escriu amb una prosa molt natural, rebaixa l’ús de termes científics i adopta el ferm compromís de dirigir-se a qualsevol lector.

“Terapia de riesgo” és una novel·la de gènere ambientada en el món hospitalari que no decebrà a qui busqui una història convencional però ben narrada i un personatge protagonista amb el qual és fàcil identificar-se. Una lectura ràpida i intel·ligent per passar una bona estona i que ens acaba deixant un conjunt de sòlides reflexions.


Editorial: Plaza & Janés
ISBN: 9788401354779
Pàgines: 432
Preu: 18,90 €

Amàlia Lafuente es metgessa i catedràtica de farmacologia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Es dedica a la docència i a la recerca, dirigint tesis doctorals i publicant articles científics i de divulgació. En l’àmbit  literari, el 2004 va obtenir el primer premi de guió al Certamen de la Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, on va seguir cursos de narrativa, i l’any 2006 va ser  finalista al premi de narrativa breu Districte V. Així mateix, ha estat guardonada amb el el XVI Premi Literari Ciutat de Badalona de Narrativa i el XXII Premi Països Catalans Solstici d’Estiu del 2009, per la seva primera novel·la, Codi genètic.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies