"El mur" de William Sutcliffe
8Valoració

Tractar un tema tan complex com les relacions entre jueus i palestins en el context d’una novel·la de vocació juvenil té una gran dificultat. Considerar els diferents punts de vista, no jutjar de manera massa crua o incloure l’emoció en la història són alguns dels elements que s’havien de tenir en compte per aconseguir transmetre el conflicte en tota la seva extensió. William Sutcliffe s’enfronta a aquest repte i surt victoriós, ja que “El Mur” és un novel·la de gran bellesa, molt emotiva i que ens permet aprendre i reflexionar sobre un dels conflictes més intensos que hi ha al nostre món.

En Joshua té tretze anys i viu amb la seva mare i el seu padrastre a Amarias, un poble aïllat al cim d’un turó on hi ha un mur molt alt custodiat per soldats. A en Joshua li han dit que més enllà del ciment hi ha un enemic brutal i implacable. Però un dia el noi ensopegarà amb un túnel que li permetrà veure el que hi ha més enllà de la paret i començar a replantejar-se tot el que li han ensenyat.

Narrada emprant una confortant primera persona, “El Mur” té tot el que es podria desitjar en un llibre d’aquest tipus: una gran base educativa, una història emocionant, un protagonista amb qui es fàcil identificar-se i molta càrrega de reflexió. Aquests elements s’agrupen en un llibre que es llegeix en un sospir, que es devora amb interès i que deixa un pòsit intens.

El text de Sutcliffe creix a mesura que avança, defuig els llocs comuns i arrisca a l’hora de posar en la veu d’un adolescent moltes de les reflexions que haurien de sorgir a l’hora de pensar en aquest conflicte. L’inconformisme, la lleialtat, la igualtat són temes presents a l’obra, temes dels quals és fàcil parlar i molt més fàcil relacionar-los amb situacions de gran interès social.

Aquest és un dels grans valors de “El Mur”, la seva validesa com a novel·la, plena d’entreteniment, progressió dramàtica i emotivitat, i a la vegada la seva encertada (i gairebé vocacional) naturalesa didàctica, sempre instal·lada en la metàfora, mai fent menció del conflicte real. És difícil tenir les dues coses en un llibre i que ambdues funcionin i no acabin afectant la qualitat del conjunt.

Sutcliffe dona veu a un adolescent i ho fa en primera persona. Així, estem davant d’una prosa propera, senzilla però molt emocional, que s’entén a la primera i arriba al nen que tots portem dintre. D’una manera o una altra, ampliant o reduint la mida del conflicte, les vivències de Joshua ressonaran en molts lectors que es reconeixeran en algunes de les seves formes (una mica naïf) d’entendre la vida i el seu entorn.

No s’ha de caure en l’error de considerar “El Mur” només com literatura juvenil. Ho és però això no implica que no pugui ser àmpliament disfrutable pels adults. Sutcliffe ha escrit una novel·la per tots els públics que unirà pares i fills i crearà un bon ambient de conversa mentre es reflexiona sobre diferents temes d’actualitat. Però a la vegada, l’experiència de Joshua és tan colpidora i està tan ben narrada que per ella mateixa, com a narració novel·lística, té un valor molt especial.


Editorial: Fanbooks
ISBN: 978-84-15745-19-8
Pàgines: 321
Preu: 15,50 €

William Sutcliffe va néixer a Londres el 1971. Ha escrit llibres com "New Boy", "Are you experienced", "The Love Hexagon", "Bad Influencers", "Whatever makes you happy" i "The Wall". Les seves novel·les han estat traduïdes a més de vint llengües.

Una resposta

 1. Albert Casanoves

  Em sembla un llibre molt entretingut. En Joshua parla sobre la “guerra” amb la vista d’un nen innocent i això és molt bonic <3.
  És un llibre molt educatiu.
  Tinc 42 anys i m'identifico molt amb el Liev. Un home intel·ligent que sap el que fa i que sempre aconsegueix el que vol…
  No li deixaré llegir al meu fill perquè sinó em criticarà.
  Per altre banda, aquesta pàgina em sembla que fa una critica molt dura d'aquest relat ja que, per mi, aquesta novel·la té una valoració de 9,3.
  En conclusió, crec que hauríeu de retocar una mica la pàgina.
  MOLTES GRÀCIES

  Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies