"Las luminosas" de Lauren Beukes
9Valoració

Si el panorama editorial fos just, “Las luminosas” hauria de ser una de les novel·les del moment, un llibre del qual es parlés a totes bandes i estigués a les llistes dels llibres més venuts. Però pot ser la complexitat de la proposta no jugui a favor seu com tampoc ho fa la inclassificable mescla de gèneres que conté en les seves 400 pàgines. Lauren Beukes ens deixa una de les novel·les del 2013, absorbent, emocionant, trepidant i construïda amb mestria.

Ens situem a Chicago, l’any 1931. Harper Curtis és un rodamón violent que, buscant un lloc on amagar-se, arriba a una estranya casa que amaga un gran secret. La porta principal el trasllada a diferents moments del temps i li dona una missió per complir: assassinar a noies joves que se li apareixen com “lluminoses”, totes amb un potencial especial. A la mateixa ciutat però 61 anys després, la vida de Kirby Mazrachi s’ha trastocat després del brutal intent d’assassinat, del que es va salvar miraculosament. L’únic que vol és atrapar al seu atacant i per això comptarà amb l’ajuda de Dan, un periodista que va seguir la seva història.

No em podeu dir, després de llegir això, que podeu trobar un argument i un punt de partida millors. Aquesta bomba, destinada al desastre en les mans d’un escriptor poc experimentat, és pur or en les de Lauren Beukes. Aquesta mescla de novel·la negra, thriller policíac i ciència-ficció està plena de tensió i grans moments: un tour de force narratiu on forma i fons es conjuguen per complir i fins i tot superar les expectatives.

Utilitzant capítols molt breus centrats en els dos personatges principals, Harper i Kirby, als quals se’ls uneixen alguns capítols dedicats a Dan i a altres personatges circumstancials, Beukes va desenvolupant el mapa de la història. I és un mapa perquè el joc que s’estableix entre els protagonistes involucra de manera directa al lector. L’autora desordena l’acció, s’aprofita dels viatges en el temps per crear un collage de punts que es van unint al cap del lector a mesura que avancen les pàgines.

Els viatges en el temps són més un recurs que el centre d’atenció de la novel·la. No estem davant d’un llibre de ciència-ficció o fantasia a l’ús i aquest element no s’explora des d’un punt de vista científic. És més aviat un mitjà per explicar la història, un element narratiu que permet donar-li una profunditat diferent al que es narra i, a la vegada, serveix de retrat de la història recent dels Estats Units.

El perill d’aquesta història és, clarament, que es tanqui en fals. Lauren Beukes té molta cura i evita que això passi amb un final sense concessions, que no deixa joc a l’especulació respecte als personatges encara que pot obrir la porta de posteriors discussions a tots aquells amants de les paradoxes.

Els dos personatges principals son magnífics. Harper és un assassí carismàtic i atractiu, que crida l’atenció des del primer moment i espanta per la cruesa dels seus actes. Kirby és una noia a priori més convencional però que, en les successives aparicions, demostra un caràcter irònic i contestatari i molta resolució. Tots els secundaris tenen punts d’interès i les diferents noies assassinades estan dissenyades amb cura, com si totes fossin (i en realitat ho són) protagonistes de la història.

“Las luminosas” és una novel·la excel·lent. Beukes s’embarca en una història fragmentada, una gran metàfora de la manera com entenem ara la informació i, fins i tot, les nostres vides i ens deixa una novel·la complexa i coherent que es llegeix amb avidesa.


Editorial: RBA
ISBN: 9788490066621
Pàgines: 416
Preu: 19 €

Lauren Beukes, nascuda a Johannesburgo l'any 1976, és periodista, guionista de televisió i novel·lista. Ha publicat a revistes com Marie Claire, Elle, Cosmopolitan o The Sunday Times Lifestyle. En 2007 i 2008 va guanyar el premi a la millor columnista de Ciudad del Cabo en els premis de periodisme de l'any de Sudàfrica. Com a escriptora, destaca pels seus contes i relats  però l'èxit li va arribar a mb la seva segona novel·la, "Zoo City", que va guanyar el premi Arthur C. Clark en 2011 i el premi Kitschies Red Tentacle en 2010, a més de ser finalista als premis BSFA i World Fantasy.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies