Tots volem el millor per a ella
4Valoració

Una dona accidentada s’esforça per a recuperar la seva vida, una nova vida que no complaurà a tothom.

Davant d’un fet traumàtic el nostre entorn es posiciona i nosaltres també. Aquest és el cas que presenta Tots volem el millor per a ella. Mar Coll, que dirigeix el seu segon film, presenta una història familiar on un accident ha canviat la vida de la protagonista i, de retruc, la del seu entorn més proper. Una reflexió sobre l’immobilisme humà, sobre la por al canvi o la dificultat per a exercir la pròpia llibertat. Sobre el que projectem en els altres i el que realment sentim.

D’alguna manera, la protagonista es reinventa. Pren una nova mirada sobre les coses. En paraules de la seva directora “ella ho viu tot des de l’estranyesa. Existeix una identitat? O pretenem ser allò que els demés projecten sobre nosaltres?” Dins d’un marc de família burgesa aquests mecanismes de funcionament quotidià queden plenament marcats. Escollir el propi camí i sortir d’allò establert genera incomoditat. La intenció de la directora és clara. El resultat a la pel·lícula, un tant desigual. En un tempo lent la història transcorre a través d’una sola mirada. Es troba a faltar més aprofundiment en els personatges que envolten la protagonista. Una interacció que faci reaccionar en un o altre sentit el devanir dels seus desitjos. L’entorn familiar s’esvaeix a través d’uns personatges un tant desdibuixats que mantenen la seva integritat gràcies a les notables interpretacions de l’equip artístic.

Tots volem el millor per a ella

Un elenc solvent encapçalat per Nora Navas manté l’interès d’una història comuna. Una mena de retrat on l’únic arc de transformació apareix en un personatge principal que, a poc a poc, comença a veure que la única sortida és una fugida cap endavant. Res del passat li interessa. Els actes presents li ho recorden. Tot i així, les seves passes apareixen pausades i, a estones, poc justificades. El seu món interior no arriba a l’espectador que, exempt d’indicis, es veu abocat a un excessiu dogmatisme. Es troben a faltar pistes, detalls i detonants que justifiquin d’alguna manera cadascuna de les seves decisions. Una corrua d’accions a mig definir on el joc entre allò dit i el que no es diu es perd en un carreró estret, intransitable i, més d’un cop, sense sortida. S’amaga massa cosa i el que s’ensenya és reiteratiu. Tot i que Mar Coll defensa i justifica la disfuncionalitat de tots els personatges: “la vida és així. Per a mi un retrat ajustat a la realitat. Vull ensenyar les capes que duem a sobre”. D’alguna manera allò que ens fa patètics ens humanitza. Però el relat fílmic deixa massa coixa la intenció de la novell cineasta.

Tots volem el millor per a ella

Un muntatge desigual afecta el ritme de la història. Quelcom no acaba d’encaixar. Malgrat tot, la interacció de la música durant el film apareix de forma inusual i original. Provoca una reacció d’incertesa que acompanya la fugida de la protagonista. És d’agrair que la trama no caigui en un excés de dramatisme. Ans el contrari, apareix com una reacció positiva a la por. On la dificultat per sortir endavant acaba guanyant tot i els entrebancs. En definitiva, un film on el conflicte d’una dona que va patir un accident ens serveix per a dibuixar una societat on les aparences i allò socialment establert no deixen espai a les llibertats individuals. On els rols que adoptem, poc tenen a veure amb els nostres desitjos. Mar Coll pretén ensenyar-nos la protagonista “com una estrangera que acaba d’arribar”. Una mica ens deixa aquesta sensació. La pel·lícula et pren i t’allunya. I un s’ho mira amb certa distància. Tot i els aspectes positius, la història no acaba d’atrapar i et sobrevé un reflux agredolç.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X