"I el ressò de les muntanyes" de Khaled Hosseini
8Valoració

Després de l’èxit de “El caçador d’estels” i “Mil sols esplèndids” Khaled Hosseini torna al seu Afganistan natal amb la seva tercera novel·la “I el ressò de les muntanyes”.

La novel·la ens explica la història de la Pari, una nena que viu a una aldea de l’Afganistan, i amb només 3 anys és separada de la seva família i especialment del seu germà l’Abdullah de 10 anys, amb el que té una relació molt especial i estreta. Aquesta decisió presa per la família per poder superar els problemes econòmics els hi canvia la vida completament, no només a ells sinó també a les generacions futures.

La Pari és adoptada per una senyora rica de Kabul, la Nila i acaba anant a viure a Paris, no coneix els seus orígens però recorda una presència important que li falta. En canvi l’Abdullah, es queda a l’Afganistan fins que aconsegueix emigrar als Estats Units i sempre sent l’absència de la germana estimada.

Un canvi substancial respecte a les seves obres anteriors és que l’autor ha optat per una estructura més complexa, deixant a banda la linealitat de les seves predecessores. Consta de 9 capítols dedicats cada un a un personatge diferent per així completar el mosaic de les vides dels dos germans. A la vegada que canvia de personatge, canvia també el punt de vista i el narrador i contínuament hi ha salts en el temps. Aquesta estructura amb diferents punts de vista dóna a la vegada riquesa en els detalls però manca d’unitat. En alguns capítols costa situar-se i reconèixer quina és la relació d’aquests personatges amb la història principal.

Això també ve provocat per la varietat d’escenaris: comencem a la zona rural de l’Afganistan, passant per Kabul, Paris, Tinos (illa grega) i algunes ciutats de l’estat de Califòrnia. Tots aquests llocs estan descrits de forma molt superficial, sense entrar en detall i només tenen entitat les escenes a l’Afganistan on Hosseini plasma no només paisatges sinó també costums, mites i gastronomia.

De rerefons, sempre trobem la situació política i econòmica afgana però no té tant de pes com a les anteriors novel·les de Hosseini. Es tracta més d’una visió occidental de la situació: com ho viuen i ho veuen els afganesos que van marxar joves del país i tornen al cap de molts anys.

Es tracta d’una novel·la coral on els dos germans que considerem protagonistes només tenen un capítol cadascun des del seu punt de vista. Coneixem la majoria de detalls de la seva vida a través dels altres personatges secundaris. Més que els protagonistes diria que són l’eix de la resta d’històries, alguns capítols ens expliquen els motius de la seva separació i d’altres les conseqüències posteriors. Trobem personatges secundaris millor definits que la Pari i l’Abdullah, com és el cas de la Nila, la mare adoptiva de la Pari o el Nabi, l’oncle dels nens.

En resum, “I el ressò de les muntanyes” és una novel·la d’amor, de l’amor en totes les seves facetes, però sobretot és un cant a l’amor fraternal, ja que la separació dels germans provoca que tots dos creixin sabent que alguna cosa els hi manca. És una novel·la molt emotiva, ben escrita però que no arriba a l’alçada de les anteriors: el risc de canviar l’estructura lineal per una més complexa i ambiciosa fa la lectura una mica més lenta i dóna menys cohesió a la història.


Editorial: Edicions 62
ISBN: 978-84-297-7104-6
Pàgines: 416
Preu: 20 €

Khaled Hosseini és un dels autors més llegits i estimats de tot el món. De les seves novel·les El caçador d’estels (2003) i Mil sols esplèndids (2007) se n’han venut més de 38 milions d’exemplars en 70 països. Hosseini és també ambaixador de bona voluntat per l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats i el fundador de The Khaled Hosseini Foundation, que promou l’ajuda humanitària als afganesos.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies