"El escándalo de los Wapshot" de John Cheever
6Valoració

“El escándalo de los Wapshot” reprèn de nou alguns dels personatges de la saga familiar “Crónica de los Wapshot”. Aquí, però, ens movem d’un escenari a un altre tot i que el petit poblet pesquer de Saint Botolphs segueix sent, d’alguna manera, el punt de partida i arribada d’aquesta història.

La novel·la se centra bàsicament en la vida de dos germans: Coverly i Moses, en les seves esposes Betsey i Melissa i en l’excèntrica tia Honora. Pel camí trobem, però, d’altres personatges que deixen empremta, personatges que redibuixen i complementen molt bé als protagonistes principals. Tot i això, aquesta novel·la coral coixeja i no se ben bé perquè.

D’en Cheever en conec bé els seus relats. El considero uns dels millors escriptors americans del segle XX i els seus contes dibuixen a la perfecció les misèries de la classe mitjana acomodada de l’Amèrica dels anys cinquanta i seixanta. Aquí, però, les històries s’entrecreuen i es reprenen de manera que en alguns moments tinc la sensació d’haver perdut el fil. Les descripcions i la narrativa és, com sempre, excel·lent ja que Cheever és un artista a l’hora de perfilar i descriure personatges, situacions, paisatges i sensacions. Però en aquest cas no sembla que el conjunt acabi de quallar.

El escándalo de los Wapshot

Potser seria recomanable llegir primer “Crónica de los Wapshot”. Jo no ho he fet i és possible que això condicioni la meva opinió. Si en el primer llibre s’hi narra la vida de la família Wapshot lligada al petit poblet pesquer de Sain Botolphs i als canvis que experimenta la classe mitjana, que marxa dels pobles per prosperar a les grans ciutats, aquest segon llibre evidencia la decadència social a la qual arriben els personatges. Ens trobem amb un conjunt de personatges devorats per la soledat, l’alcohol i els errors del passat.

En resum, un llibre recomanable tot i que no satisfarà les expectatives que un pot tenir davant una novel·la de Cheever.


Editorial: RBA
ISBN: 9788490065907
Pàgines: 296
Preu: 21

John William Cheever (27 de maig 1912 - 18 de juny 1982) fou un escriptor estatunidenc de contes i novel·les, conegut també amb el sobrenom del "Txèkhov dels suburbis". Les seves històries transcorren a l'Upper East Side de Manhattan, als suburbis de Westchester, Nova York, a antics pobles de Nova Anglaterra inspirats a algunes ciutats de la zona de South Shore, Massachusetts al voltant de Quincy, Massachusetts, on va néixer, i a Itàlia, especialment a Roma. Actualment és considerat com un dels contistes més importants del segle XX. Tot i que Cheever és recordat sobretot pels seus contes ( com La ràdio enorme, Adéu, germà, El tren de les cinc quaranta-vuit, El marit rural i El nedador, també va escriure noveŀles com "The Wapshot Chronicle", "The Wapshot Scandal", "Bullet Park" i "Falconer".

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies