Batman. El regreso de Bruce Wayne
6Valoració

Morrison és un d’aquells guionistes que aixeca passions, solament cal fer-se un volt en els fòrums per comprovar els encesos debats que genera. El que ningú li pot negar, t’agradi més o menys, és que llegir les seves etapes en “Animal Man”, en “New X-Men”, “Hellblazer” o “Los invisibles” és tota una experiència, un viatge on dinamita conceptes des de la postura d’algú que sap molt sobre escriure còmics. Una dels seus senyals d’identitat, la qual cosa li va fer passar a formar part inapel·lable de la Història del novè art va ser la novel·la gràfica que va realitzar al costat de l’il·lustrador Dave Mckean “Arkham Asylum”, un molt fosc conte gòtic ambientat en el famós psiquiàtric de Gotham city, així que entendran com va reaccionar el fandom quan va signar per fer-se càrrec de l’heroi de ciutat gòtica a llarg termini.

L’escocès va agafar la capçalera de Batman en 2006 i com no, va revolucionar la franquícia. El pla de Morrison era que cadascun dels esdeveniments i etapes que el cavaller fosc havia viscut no es podien dissociar, eren reals. El Batman més pulp, el més fosc, eren part de la mateixa historieta. Es tindria en compte tots els vèrtexs i angles aplicats pels guionistes des de la mateixa creació del personatge. El guionista li va enfrontar a vells enemics i va crear nous personatges -fins a un fill, Damian- tots funcionat com a peces d’una perfecta maquinària al servei d’aquesta llarga i enriquidora etapa.

No vaig a pretendre resumir els molts anys d’etapa, solament m’apropo al famós “Batman: R. I. P.” en els nombres del qual el nostre protagonista suposadament mor a les mans de Darkseid durant els fets esdevinguts en “Crisi Final”. Encara que, per descomptat, tot és un pla dissenyat pel governant de *Apokolis i envia a Bruce Wayne al passat i substitueix el seu cos per un clon.

Vinyetes de "Batman. El regreso de Bruce Wayne"

Tot això és l’avantsala del tom del que avui us parlem, “Batman: El retorn de Bruce Wayne” on Morrison aprofita l’ocasió per presentar-nos la lluita de Batman per tornar al present mitjançant viatges en el temps com a excusa per tractar diferents gèneres i temàtiques partint de l’homenatge al gran llibre d’H.G. Wells “La màquina del temps” i, potser, a la seva meravellosa adaptació cinematogràfica de 1960 (de mateix títol, dirigida per George Pal).

El tom està dividit per cadascuna dels diferents canvis d’escenari -i època-. A destacar que en cada nombre canvia de dibuixant -amb desigual resultat- i sobretot començar amb un dels grans encerts, les meravelloses portades d’Andy Kubert (mai em cansaré d’imaginar a tots els de la família Kubert dibuixant junts). Morrison treballa la figura de Batman des de la base, extraient el nucli i brindant-nos una anàlisi tan simple com a intel·ligent del personatge. Mentre Bruce Wayne va viatjant pel temps, anem gaudint de la visió de la cova (literalment en el paleolític) al tòtem animal (la ratapinyada), la companyia d’un aprenent (el nen que es fa home) i un llarg etcètera de -més o menys- subtils referències a la creació d’un mite, una icona.

Portades per a "Batman. El regreso de Bruce Wayne"

El primer número ens situa en l’edat de pedra i ens trobem a un Bruce Wayne totalment fora de lloc, s’ha d’enfrontar a una tribu i a la sortida de la caverna com a home, com a heroi. Allí es forja el mite, la creació, les primeres aliances amb una mena de Robin del passat i la figura totèmica del ratpenat. Més tard viatjarem a l’època dels colons i reviurem una caça de bruixes al més pur estil de Salem. El dibuix i la tinta d’aquest número és impressionant, la més destacable. Crec que és el millor dels episodis, inclòs un homenatge a Lovecraft. També destacar que aquí és on comença la maledicció dels Wayne.

El salt següent ens porta a l’època dels pirates, directament semblem saltar a un relat de Poe, amb la visita de Barbanegra inclosa. Aquí Wayne ja comença a ser conscient del seu poder i les seves habilitats, de tenir el seu uniforme com a part de la seva pròpia essència. El següent és un divertit relat en l’oest americà, àgil i sorprenent. Més tard ens porta al relat noir, i aquí és on comença la cosa a descendir, amb tota la tradició de relat negre que té Batman i aquí Morrison ens avorreix amb un relat poc treballat i previsible. Per últim anem a un futur distòpic on veiem la resolució del relat.

Encara que no estigui entre els seus els millors treballs, “Batman: el retorno de Bruce Wayne” és un divertit tom multi referencial que -gairebé- completa una de les millors etapes del senyor de la nit.


Editorial: ECC
Pàgines: 262
Preu: 22,50 €
Guió: Grant Morrison
Dibuix: Chris Sprouse, Frazer Irving, Georges Jeanty, Lee Garbett, Pere Pérez, Ryan Sook, Yanick Paquette

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X