El passat 30 de Setembre arribava a la seva fi a EEUU (amb un rècord d’audiència de 10,3 milions d’espectadors) la sèrie, i fenomen televisiu, “Breaking Bad”. Creada i produïda per Vince Gilligan i emesa per la cadena de cable AMC es va estrenar el 20 de gener de 2008.

L’arrencada del primer episodi no pot ser més desconcertant. Un home vestit únicament amb calçotets i una màscara antigàs condueix una autocaravana per una solitària carretera del desert de Nou Mèxic. L’acompanya en el seient del copilot un jove, amb una màscara similar, inconscient amb el cap sobre el quadre de comandaments i dos cadàvers, que jeuen en el terra de la part del darrere del vehicle.

De cop i volta, la caravana es desvia i col·lisiona en una rasa. El desesperat conductor surt del vehicle, es posa la camisa i torna a entrar per a agafar una càmera de vídeo, la seva cartera i una pistola, llavors comença a gravar una mena de missatge de comiat per a la seva dona i el seu fill. En acabar, deixa la cartera i la càmera en el terra, se situa en el mig de la carretera i aixeca l’arma mentre s’escolta el soroll de sirenes de vehicles que s’acosten.

L’home s’identifica com Walter White (Bryan Cranston), un anodí professor de química d’un institut d’Albuquerque, casat amb Skyler (Anna Gunn) i amb un fill discapacitat Walter White Jr. (RJ Mitte) que després de diagnosticar-li un càncer de pulmó incurable donarà un dràstic canvi en la seva vida decidint fabricar, amb ajuda d’un antic alumne Jesse Pinkman (Aaron Paul), metamfetamina amb la intenció de solucionar els problemes econòmics de la seva família després de la seva irreversible mort.

Breaking Bad

Aquesta premissa ens durà al llarg de 62 episodis, repartits en 5 temporades, a la transformació de l’home gris en el temible Heisenberg (àlies que utilitzarà en el submón del narcotràfic) al que justificarem, reprovarem, estimarem i odiarem a parts iguals. El pare malalt, el professor humiliat, el químic en calçotets, el narcotraficant desbocat ha entrat en les nostres vides per a quedar-se.

A continuació i intentant no desvetllar grans secrets (una cosa que intentaré evitar per tots els medis), apuntaré alguns aspectes destacables de la sèrie, amb la modesta intenció de despertar la curiositat d’aquells que encara no s’han acostat a ella.

LA QUÍMICA

Igual que “Big Bang Theory”, “Breaking Bad” destaca per l’exquisida precisió científica dels seus diàlegs. Els guionistes han estat assessorats tant per científics com per amb agents de la DEA.

Els símbols del Brom (Br) i el Bari (Ba) ressalten en els títols d’obertura de cada capítol, però més atentament es pot descobrir la fórmula molecular de la metamfetamina, C10H15N. Hollywood aposta cada vegada més per sèries amb rigor científic. “Science is sexy, bitch!”, com diu Jesse Pinkman.

Breaking Bad

Durant els primers episodis, Walter i Jessie utilitzen l’anomenada “ruta Nagai”, mètode que duu el nom de Nagai Nagayoshi, el químic japonès que va sintetitzar per primera vegada metamfetamina, i es produeix a partir de pseudoefedrina (present en molts medicaments contra la congestió nasal), fòsfor vermell (que en les caixes de llumins) i cristalls d’iode (que obtenen a partir de desinfectants).

Posteriorment Walter i Jesse comencen a produir metamfetamina en grans quantitats, pel que decideixen canviar al mètode d’“aminació reductora” ja que, com explica Jesse, la policia sospita ben aviat d’algú que compra massa medicaments contra la grip. Per a aquesta nova forma de cuinar es necessita fenilacetona i metilamina, aquesta última s’utilitza en aplicacions industrials, encara que és una substància extremadament controlada per les agències de lluita contra la droga.

Una de les marques característiques de la metamfetamina de Walter és el seu color blau, que podria significar una mostra d’impuresa però un informe de la Unitat d’Intel·ligència de la Ciutat del Paso confirma que s’han trobat mostres pels carrers de metanfetamina blava amb una puresa del 98,4%. Walter repeteix en diverses ocasions que el seu producte és 99% pur.

En la sèrie també es pot trobar algun error. Per exemple, l’escena en la qual dissolen un cadàver en la banyera és irreal. Però tenint en compte que “Breaking Bad” consisteix de 62 episodis, el rigor científic general és excel·lent.

Breaking Bad

LA TÈCNICA

Una de les més destacables “marques de la casa” de “Breaking Bad” són aquests plans en els quals la càmera se situa en els llocs més insospitats: dintre d’una rentadora, sota una paella, en el maleter d’un cotxe, en un got de refresc, en una aspiradora…

L’ús dels plans curts accentua la transformació, no només física de Mr. White i, més que destacable, és aquest pla zenital amb el qual s’acomiada la sèrie.

També és digne d’esment l’escassa il·luminació en les estances, moltes vegades tan sols amb la llum del carrer que entra per les finestres, especialment en aquells diàlegs amb més càrrega dramàtica, protagonitzats pel protagonista amb la seva dona o el seu pupil. Impressionant la selecció musical de cada episodi.

ELS PERSONATGES

Els protagonistes indiscutibles són Walter White i la seva típica família nord-americana de classe mitja. Skyler, l’esposa que passarà de ser la perfecta mestressa de casa cristiana i innocent a una dona amb caràcter amatent a enfrontar-se a tot i a tots. Walter White Jr., el seu fill adolescent que sent, inicialment, veritable devoció i admiració pel seu pare i que intervindrà en els continus conflictes del matrimoni. Després estan Marie, la cunyada que es fica en tot (germana de Skyler) i el seu marit Hank, agent de la DEA i sobretot Jesse Pinkman, l’exalumne i company de fatigues de Walter, amb el qual mantindrà memorables duels interpretatius com professor i alumne, pare i fill, etc…

Breaking Bad

Quant a la resta de personatges, són pocs i destacables, al llarg de les diferents temporades aniran apareixent i deixant la seva empremta; capos del narcotràfic, membres del càrtel, drogoaddictes, Mike el “Senyor Llop” , l’advocat tèrbol i suburbial Saul Goodman, una de les perles de la sèrie, etc…

A més, suposa un interessant focus de llum sobre un nou aspecte de la cultura nord-americana com és la seva relació amb els fluxos migratoris hispans i el propi substrat llatí que hi ha en els estats del Gran Sud.

L’ESTRUCTURA NARRATIVA

Els flashbacks i flashforwards unes vegades aclaridors, altres desconcertants, són utilitzats amb gran mestratge sense fer un ús desmesurat. L’atenció gairebé minimalista pels detalls, la importància de les converses i sobretot el pes dels silencis són també aspectes a destacar.

Per sobre de la història que pretén contar, “Breaking Bad” aconsegueix crear un ambient únic, amb una fotografia de colors ocres (desèrtics), un ambient ombrívol, d’agonia vital i desesperança. La ruptura radical entre la fi i els mitjans, la pèrdua de contacte amb la realitat. El patetisme dels personatges, tots antiherois, i la desgràcia del seu calvari vital. Des de la primera temporada l’espectador té la sensació que Walter només fa “l’inevitable”.

bb3

ELS TÍTOLS

Els títols atorgats als capítols de “Breaking Bad” s’han mostrat reveladors fins a la data. L’últim episodi, dirigit pel creador de la sèrie Vince Gilligan, ha estat batejat com ‘Felina’. Alguns fans estan convençuts que aquest nom fa referència als elements Ferro (Fe), Liti (Li) i Sodi (Na).

En els capítols de la segona temporada contenen ‘flashforwards’ que mostren unes misterioses restes en la piscina de Walter White. Els episodis en qüestió van ser ‘Seven Thirty-Seven (2X01), ‘Down’ (2X04), ‘Over’ (2X10) i ‘ABQ’ (2X13). A l’ajuntar aquestes paraules, es forma ‘Un 737 cau sobre Albuquerque’, frase que clarifica el succeït.

Altre cas és el de ‘Open House’ (3X04). En aquest episodi, les cases queden obertes amb motiu de la instal·lació d’un dispositiu de vigilància sobre Walter, dels rampells cleptomaniacs de Marie (la seva cunyada) i de les festes multitudinàries que Jesse promou en el saló de la seva pròpia llar.

Breaking Bad

JO SÓC EL PERILL

La relació de Walter amb Skyler i amb la seva família va canviant al llarg de la sèrie. Tot saltarà per l’aire en l’última temporada, però la quarta marca un canvi en l’actitud de Skyler cap a ell. “No estic en perill, Skyler, jo sóc el perill”. És Heisenberg el que parla en un dels monòlegs inoblidables de la sèrie.

EL RIURE DE HEISENBERG

En el lloc on solia guardar els seus diners, Walter descobreix que ja no estan. De la desesperació, passarà a un atac de riure que gela la sang. La càmera s’allunya mentre deixa a Walter en aquest forat de la seva casa.

Breaking Bad

EL QUE HA DE VINDRE

Ja circulen per la xarxa les primeres imatges del “remake” hispà, “Metàstasi” i que es troba en fase de rodatge a Colòmbia. Walter White és Walter Blanc; Jesse Pinkman, José Miguel Roses; Hank Schrader, Henry Navarro…

Menys avançat està el que es convertiria en l’”spin of” de “Breaking Bad: Better Call Saul”. L’encantadorament trampós advocat Saul Goodman, encarnat per l’actor Bob Odenkirk, és un joc de paraules en si mateix: el seu nom es pronuncia gairebé com “It’s all good, man” (‘Tot va bé, tio) i ostenta en el seu Cadillac la matrícula ‘LWYR UP’, que fa referència a contractar un advocat (‘lawyer’, en anglès).

De cartells a samarretes, l’èxit de “Breaking Bad” s’ha traduït també en grans tiratges de ‘merchandising’. Cal ressaltar, no obstant això, la treballada versió musical d’una escola de secundària, una obra de teatre en la qual en lloc d’elaborar-se metamfetamina blau es fabriquen caramels d’aquest mateix color.

Com colofó, amics, us deixo una gran frase de Walter White o millor dit de Heisenberg, aquest que s’apoderava d’ell mentre reia en el subsòl de la seva casa. O el que demanava als seus adversaris que diguessin el seu en veu alta:

“Ho vaig fer per mi. Em va agradar. Era bo en això”

Y la memorable cançó de Badfinger, Baby Blue de 1972, que sona en la última escena:

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X