"Aire brut" de Lluís Bosch
7Valoració

Lluís Bosch ha decidit utilitzar la Barcelona durant la postguerra de la Guerra Civil com a escenari on transcorre el seu últim llibre, “Aire Brut”. Però a més de retratar l’escenari que tots esperem, ple de falangistes, pobresa i por, l’autor decideix unir tot això al gènere fantàstic, omplint-lo de personatges amb habilitats més que humanes i màgia. El conjunt és una novel·la plena de misteri que us atraparà de principi a fi.

La primavera de 1941 Martín Marín, jove falangista extremeny, arriba a Barcelona per incorporar-se al cos de policia. Un tan idealista, el que trobarà a la ciutat és molt més miserable del que esperava. I encara més, es veurà immers en un encàrrec estrany que l’aproparà a descobrir sòrdids secrets que posaran en perill la seva carrera i també la seva vida.

Bosch ens presenta una novel·la que transita entre la novel·la negra i la fantasia i introdueix al seu protagonista en una història amb personatges desapareguts, estranys col·laboradors i misteris que s’escapen de la realitat. L’autor juga molt bé amb tots els elements dels quals disposa sense convertir el llibre en una novel·la fantàstica i inserint els diferents temes en la dosi adequada per mantenir la versemblança de la història i construir un món on passen coses sobrehumanes però molt coherent i cohesionat. Això ho aconsegueix gràcies a un protagonista que toca molt de peus a terra i que sempre intenta trobar una explicació racional als esdeveniments que l’envolten.

Bosch ens condueix a través de la investigació amb un estil ràpid, introduint acció de manera contínua però també descrivint el món que es troba Martín Marín en arribar a Barcelona. Un dels temes més interessants del llibre és el shock que pateix el protagonista en comprovar de primera mà que La Nueva España que ell tant desitja és un lloc miserable  i en runes. Això va generant tot una sèrie de dubtes en el protagonista que acaben per afectar la seva investigació. Aquest treball d’unir un tema tan real com és la situació d’Espanya després de la Guerra Civil amb una història amb un fons fantàstic demostra la gran capacitat de Lluís Bosch a l’hora d’entendre les històries que vol desenvolupar i equilibrar-les en el moment d’escriure el llibre. Un final una mica brusc trenca el gran equilibri de tots els elements del llibre i un desitjaria que l’autor hagués dedicat unes pàgines més a tancar la història de manera més pausada.

“Aire brut” funciona com a novel·la negra i com a retrat alternatiu amb elements fantàstic de Barcelona. Un excel·lent personatge protagonista i una història ben desenvolupada i plena de misteris són les característiques més destacables d’un llibre que es devora amb entrega.


Editorial: Crims.cat Editorial Alrevés
ISBN: 978-84-15900-12-2
Pàgines: 224
Preu: 16 €

Lluís Bosch Albert (Barcelona, 1964), treballa com a docent i alhora escriu, tot i que allò que se li endu més temps és la lectura. Ha publicat contes i relats juvenils (Els dimonis de Barcelona, 1990 i El rei del Guinardó, 1991), teatre (L’amor a la tarda, 1997) i novel·la (Les petges invisibles, 2007), que va rebre el Premi de Narrativa Ciutat de Lleida.Aire brut és la seva incursió en el gènere del negre i del fantàstic, en el qual segueix treballant

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies