Sonrisas y Lágrimas
7Valoració

Sonrisas y Lágrimas (o The Sound of Music) és un dels musicals clàssics que porta representant-se arreu del món des del 1959, amb més de 50 milions d’espectadors per a avalar-lo. Ara, després de més de dos anys voltant per Espanya, arriba a Barcelona, al Teatre Tívoli, des de l’1 d’octubre i sense data de sortida.

L’obra de Richard Rodgers & Oscar Hammerstein II és mundialment coneguda. Però per als que mai n’han sentit a parlar, farem un resum de l’argument (que està basat en una història real recollida al llibre “La història dels cantants de la família Trapp”, escrita per Maria Trapp, que va viure a Salzburg amb el seu marit i els seus fills). La història és la següent: Maria, una novícia rebel i apassionada per la música que no s’adapta gaire a les normes i té problemes per tolerar la rigidesa del convent, és enviada com a institutriu a casa del capità Von Trapp, vidu amb set fills. La idea és que trobi el seu autèntic lloc al món.

Maria és espontània, alegre i impulsiva, i representarà tota una novetat a la cenyida vida dels Von Trapp, revolucionant la fèrria disciplina del capità vers els seus fills, i fent-los reflexionar i replantejar-se les seves vides.

El context històric on té lloc la història és l’Àustria de 1938, just abans de l’annexió d’aquesta a Alemania que els nazis van dur a terme. El capità és un austríac patriòtic que tindrà problemes per acatar la nova situació política dirigida pels alemanys.

Jaime Azpilicueta ha dut a terme l’adaptació, i hem de dir que ho ha fet respectant absolutament l’essència del musical original (encara que amb picades d’ullet al públic català, en aquesta ocasió) i modernitzant una mica (jo diria que no es nota gens) les lletres per adaptar-les al segle XXI, amb l’excepció de Do Re Mi que s’ha mantingut tal com es traduïa a l’adaptació cinematogràfica interpretada per Julie Andrews perquè tothom la recorda d’aquesta absurda manera (DON- es trato de varón, RES- selvático animal, MI- denota posesión, FAR- es lejos en inglés, SOL- ardiente esfera es, LA- al nombre es anterior, SI- asentimiento es y de nuevo viene el DO).

Sonrisas y Lagrimas Teatre Tívoli

Sonrisas y Lágrimas és un musical perfectament clàssic, amable, d’humor molt i molt blanc, apte per a tots el públics, ensucrat i terriblement cursi, però, què carai, és bonic i aquesta és una adaptació sensacional.

Es nota que hi ha hagut “poderío” a l’hora de muntar l’espectacle, i tant els decorats (que canvien més de 15 vegades al llarg de l’espectacle) com el vestuari són remarcables. Més de 30 actors que entren i surten d’escena ajuden a fer que l’espectacle sigui encara més gran. Destaca i molt favorablement el paper de Silvia Luchetti com a Maria, amb una veu meravellosa i una actuació a l’alçada, encara que amb un accent en parlar una mica estrany, com si tractés de tapar un altre accent (l’actriu és argentina) que fa que soni una mica forat. Però s’oblida tot tant aviat canta. Tant els nens com el capità (Joan Crosas) estan correctes però sense destacar, amb menció especial per a Yolanda Garcia com a Liesl amb una veu també molt bonica i una actuació amb força naturalitat. El cor de monges comandades per l’abadessa (Noemí Mazoy) tenen també excel•lents veus, però estan una mica sobreactuades. No massa, però una mica. Loreto Valverde em va sorprendre favorablement, en canvi, com a la Baronesa Schroeder, encara que el seu és un paper petit.

L’orquestra en directe, no deixarà ningú indiferent.

En definitiva, és un musical “a lo grande”, apte i recomanat per a famílies, i per a qualsevol persona que gaudeixi amb la música. Ben fet i amb qualitat interpretativa i musical. Això si, diabètics, abstenir-se.


Es pot veure a: Teatre Tívoli
Text: Richard Rodgers & Oscar Hammerstein II

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X