Entre que el festival d’enguany ha anat transcorrent sense gaire unanimitat ni favorites que despertessin passions a la secció oficial i que els encarregats d’otorgar els premis eren un jurat heterodoxe format per Todd Haynes, David Byrne, Cesc Gay,Valeria Bruni-Tedeschi, Diego Luna, Paulina García i Mariela Besuievsky, hi havia poques apostes clares sobre quin seria el Palmarès. Finalment la llista de premis ha estat rebuda sense grans protestes, més aviat amb força indiferència. Una llista repartida i amb força accent hispànic que ha fet contenta la crítica amb eleccions com la de la millor actriu però també ha deixat sensació de no haver sabut triar el millor en altres categories.

Millor Pel.lícula: Pelo Malo‘ de Mariana Rondón

La veneçolana Mariana Rondón s’ha convertit en la quarta dona que aconsegueix guanyar la Conxa d’Or quan el jurat presidit per Todd Haynes ha anunciat que “Pelo Malo” era la vencedora de la secció oficial d’aquesta edició. L’emocionada realitzadora no ha deixat d’agrair el premi pel que ella mateixa com “una pel.lícula molt petita que vaig fer per lliurar-me de l’angoixa de tanta intolerancia.” En ella, Rondón ens presenta la relació entre un nen de 9 anys obsessionat en allisar-se el seu cabell rinxolat per la foto de l’escola i la seva mare que l’ha hagut de criar sense un pare al costat.

"Pelo malo" de Mariana Rondón, Conxa d'Or de la 61edició del Festival de San Sebastián


Premi Especial del Jurat: ‘
La herida‘ de Fernando Franco
Conxa de Plata a la Millor actriu: Marián Álvarez per ‘La herida

Conxa d’Or a banda, el cinema nacional ha triomfat en el palmarès d’aquesta 61 edició, a través de “La herida” que ha recollit doble premi. El muntador, guionista i fins ara director de curtmetratges, Fernando Franco, aconsegueix realitzar un angoixant retrat d’una víctima de transtorn límit de la personalitat que trasllada el dolor i la desesperació de la pantalla a l’espectador. Un objectiu reeixit gràcies a l’inmens treball de Marián Álvarez que ha vist merescudament reconeguda la seva interpretació, favorita des del primer passi de la película. Al recollir el seu premi l’actriu ha recordat “a totes aquelles persones que pateixen algun tipus de transtorn psicològic” i ha donat gràcies de que el cinema li permeti “fer visible allò que és invisible“.

"La herida", millor actriu per Marian Álvarez i Premi Especial del Jurat

Millor Director: Fernando Eimbcke per ‘Club Sandwich

Un dels premis més sorprenents del palmarès ha estat el que ha recollit el mexicà Fernando Eimbcke per la que és la seva tercera pel.lícula, “Club Sandwich“. La seva és una història minimalista sobre el distanciament entre mare i fill a l’arribada de la pubertat que s’evidencia durant unes vacances a la costa.

Fernando Eimbcke, Millor director per "Club sandwich"


Millor guió: ‘Quai d’Orsay‘ de Bertrand Tavernier
Premi FIFRESCI

El guardó al millor guió ha estat pel film que va aconseguir arrencar un bon grapat de riures al públic del festival, una enginyosa sàtira política amb la que Bertrand Tavernier posa el dit a la llaga dels mecanismes que regeixen la política moderna. Un guió que es trasllada en uns diàlegs i successió d’accions molt àgils i que es basa basa en un famós còmic que parodiava a Dominique de Villepin.

Millor Actor: Jim Broadbent per ‘Le week-end

En la categoría de millor actor hi havia diversos favorits i potser una predilecció entre la crítica pel Caníbal interpretat per Antonio de la Torre. Però finalment ha estat el britànic Jim Broadbent, absent a la gala de clausura, el premiat pel seu treball a “Le week-end“. Un premi en certa manera parcial ja que la seva interpretació al film no s’entén sense la seva altra meitat, Lindsay Duncan, la parella que completa aquest tandem madur que viatja a París intentant revifar un matrimoni amb greus signes d’esgotament.

leweek-end

Millor Fotografia: Pau Esteve Birba per ‘Caníbal

No pas inmerescut però una mica a premi de consolació ha sonat el guardó que ha recollit Pau Esteve Birba per la seva contribució a crear el to i l’atmosfera del film de Martín Cuenca, “Caníbal”, un aspecte visual que sens dubte ha estat el més destacat de la pel.lícula per la crítica, juntament amb la interpretació d’Antonio de la Torre.

canibalfotografia

Premi del públic: ‘Like father like son

Les ovacions escoltades als passis de ‘Gravity‘, podien fer pensar que el premi del púbilc se l’emportaria l’odissea espacial d’ Alfonso Cuarón. Però el públic de San Sebastián ha recordat finalment a un director que no ha decebut en cap de les seves participacions al festival, el japonès Hirokazu Kore-Eda. El seu secret sempre ha estat fer retrats humans aparentment sencills però carregats de detalls i sensibilitat, cosa que fa de nou a “Like father like son“, vista a la secció Perlas, on a través d’una història de nens intercanviats per error reflexiona sobre les maneres d’afrontar la paternitat i què forja realment els vincles entre un pare i un fill.

likefatherlikeson

Premi del públic al millor film europeu: ‘About time

Dins de l’àmbit europeu, l’altre premi del públic ha estat per la nova proposta de Richard Curtis (el director de ‘Love Actually’), una comèdia romàntica que s’ha guanyat el favor de l’audiència amb una història que resulta tendra, divertida i gens empallegosa, protagonitzada per un jove amb el poder de viatjar en el temps intentant trobar l’amor i una vida completa.

abouttime

Premi Nous Directors:Of horses and men‘, de Benedikt Erlingsson

Premi Horizontes Latinos:A wolf at the door‘, de Fernando Coimbra

Premi TVE Otra mirada: Jeune et Jolie‘ de François Ozon

Premi Cine en Construcción:La salada‘ de Juan Martin Hsu

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X