El crèdit
10Valoració

Pòquer d’asos a La Villarroel per presentar una comèdia que, sense dubte, serà uns dels èxits de la temporada. Fins al 3 de novembre trobarem Jordi Galcerán a la dramatúrgia, Sergi Belbel a la direcció i Jordi Boixaderas i Jordi Bosch a la interpretació d’El crèdit.

L’argument és simple. Un home entra a un banc per demanar un crèdit (Jordi Boixaderas) que li serà denegat pel director de l’oficina (Jordi Bosch). A partir d’aquí, l’home posarà en marxa una estratègia sorprenent per tal d’aconseguir el crèdit que tant desesperadament necessita.

No es pot explicar gaire cosa més per no desvetllar la trama de l’obra. Però seran l’enginy i la necessitat les que desenvolupin una hora i mitja de meravellosa comèdia que se’ns passarà volant.

L’escenari és buit amb l’excepció d’una taula que reprodueix la de l’oficina del director on hi ha un telefon, un ordinador portàtil i una foto de la família del director de l’oficina bancària. Aquests elements seran suficients per a què, en comptes de marxar a casa amb el cap cot un cop se li ha denegat el crèdit per falta de solvència i garanties, Jordi Boixaderas posi en marxa un pla per obligar el director del banc a concedir-li els diners.

Tota la resta és un text brillant, dues interpretacions magnífiques i una direcció excel•lent. El primer acte és simplement brillant. Repeteixo que és preferible no explicar gaire cosa, per poder així gaudir més tant el text com les sorpreses. Jo mateixa, partint de l’argument i sabent que només hi havia dos actors en escena durant hora i mitja, pensava que la cosa no podia donar per tant, però m’alegro, i molt, d’estar profundament equivocada. D’un text que va sorgir per una lectura dramatizada al torneig de dramatúrgia del Festival Temporada Alta, ha esdevingut una grandíssima comèdia que cal no perdre’s. Galcerán ha allargat el text i l’ha dotat d’un segon i tercer actes sorpresius i a l’alçada de la magnífica primera part. Boixaderas i Bosch estan ambdós espectaculars, jugant i dotant d’una expressió corporal magnífica els dos personatges. Personalment, la mania lingüística vers el català del personatge de Boixaderas m’ha resultat exquisida.

El crèdit La Villarroel

Només dir que no només es parla de la crisi, del paper que els bancs hi han jugat, de la injustícia i de la societat neocapitalista, sinó que s’acaba fent una reflexió lúcida, punyent i alhora divertida sobre el món de la parella i de les relacions humanes en definitiva.

Un plaer, senyors.


Es pot veure a: La Villarroel
Text: Jordi Galcerán
Intèrprets: Jordi Bosch i Jordi Boixaderas

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X