Avui els drames i la tensió han deixat pas a l’humor i la tendresa al Festival. Després d’uns dies de dures histories, crítics i públic hem agraït la distensió que ens han ofert les pel.lícules que hem pogut veure avui i que tenen en l’amor, l’amistat, els renaixements vitals i la sàtira sobre les absurditats de la política els seus elements principals.

Per començar jornada, avui obria la Secció Oficial la última proposta de David Trueba, “Vivir es fàcil con los ojos cerrados” títol que remet a una de les línies de la cançó “Strawberry Fields”. El seu protagonista és l’Antonio (Javier Cámara), un mestre d’un petit poble d’Albacete que fa servir lletres dels Beatles per ensenyar anglès als nens de la seva classe. Al 1966, quan descobreix que John Lennon passarà uns dies a Almeria rodant la pel.lícula de Richard Lester ‘How I won the War’, decideix agafar el cotxe i conduir fins allà per conèixer-lo i fer-li una petició. Pel camí s’uniran a ell una jove embarassada (Natalia de Molina) i un noi fill de policia (Francesc Colomer) que fuig de casa cansat de l’autoritarisme del seu pare.

Francesc Colomer, Javier Cámara i Natalia de Molina, companys de viatge a "Vivir es fácil con los ojos cerrados"

Amb aquest film, amb el que Trueba optarà per primer cop a la Conxa d’Or, el realitzador no ha inventat res de nou, però aconsegueix composar una road movie que resulta tendra i entranyable, correctament narrada i amb un bon equilibri de notes d’humor i reflexions vitals. També hi aporten el seu gra de sorra el trio protagonista, un grup liderat per Javier Cámara que tampoc no descobreix res en la seva interpretació però donen el to just a aquests curiosos companys de viatge. El guió, escrit pel mateix Trueba, tira molt de vivències personals i també d’un professor que va existir de veritat per, tal com ha dit a la sala de premsa, facturar una història optimista en temps difícils: “El que he volgut explicar és que, per dura que sigui la vida i complicades les situacions, sempre la gent que t’ensenya el camí és aquella que s’hi aferra i trova possibilitats de sortir-ne.

L’element cinèfil/musical aporta un toc interessant a una història que tira dels clàssics del gènere per parlar-nos de persones que aprofitant el viatge físic realitzen a la vegada un viatge personal en el què tornen a renéixer cadascun des de les seves circumstancies i aprenent els uns dels altres.

David Trueba i els actors de "Vivir con los ojos cerrados" a San Sebastián

Qui sí que ja tenia experiència en la Competició Oficial és Bertrand Tavernier, que al 1996 va presentar ‘Capitán Conan’ i ara torna a optar a premi amb ‘Quai d’Orsay’, una intel.ligent sàtira política que ens ha fet riure a gust.

A través del personatge d’Arthur Vlaminck (Raphaël Personnaz), un jove contractat com a redactor de discursos, el film ens transporta a l’interior dels engranatges del Ministeri d’Afers Exteriors de França. Allà el ministre Alexandre Taillard de Vorms (magnífic Thierry Lhermitte) és el cap visible d’un nombrós equip d’assessors, experts i atònits novells que intenten fer front a tota mena de crisis movent-se per interessos personals, peculiars costums i amb més o menys ganes de fer bona política.

Thierry Lhermitte, el divertit ministre d'afers exteriors de "Quai d'Orsay"

Quai d’Orsay’ té un bon treball de muntatge i diàlegs i, encara que cap al final resulta una mica iterativa en algun dels seus recursos, es passeja a bon ritme pels escenaris del ministeri mentre va construint un discurs demolidor i divertit sobre la política actual i com la més absoluta ignorància no són impediment per ostentar alts càrrecs que decideixen els afers més importants. Una mena de posada al dia de “Sí, ministre” amb un Thierry Lhermitte que aconsegueix provocar el riure de l’espectador sense que sembli proposar-s’ho.

El guió es basa en un famós còmic que parodiava a Dominique de Villepin i a la trobada amb la premsa Tavernier ha volgut defugir la intenció d’haver volgut construir un discurs universal sobre els polítics, però quan se li ha preguntat directament pels ministres espanyols, no s’ha estalviat una nova bufetada cap a Wert (que ja en porta unes quantes durant els dies que s’ha passejat per aquest festival): “Ignoro als polítics espanyols, ja en tinc prou amb els francesos, només conec als que surten per la premsa: el president, o el ministre de Cultura”, que fa declaracions que solen ser aberrants, bastant mediocres i que evidencien que no coneix bé la cultura…

Bertrand Tavernier posa per la premsa a la presentació de "Quai d'Orsay"

Per tancar la jornada, canviem de secció i traiem el cap per les Perles d’altres certàmens que es projecten aquí. Allà trobem la nova proposta de Richard Curtis (el director de ‘Love Actually’), que ens torna a demostrar que sap moure’s pel terreny de les comèdies romàntiques sense resultar empallegós. A ‘About time’ coneixem a Tim (Domhnall Gleeson), un jove a qui el seu pare (Bill Nighy) confessa que els homes de la seva família tenen el do de poder viatjar en el temps, però només entre el passat i el present, mai al futur. Poc després en Tim coneix la Mary (Rachel McAdams) de la que s’enamora perdudament i amb la que construirà una vida en comú. Però de tant en quant caldrà que el noi recorri al seu poder per poder anar sortejant els inconvenients del camí.

Rachel McAdams i Domhnall Gleeson formen parella a "About time"

About time’ és un film sobre l’amor i la vida que sap aportar intel.ligència i interès al tant denostat gènere de les comèdies romàntiques que tant sovint cau en l’absurd i previsible. Tot i que li sobrin uns quants minuts en el seu allargat pròleg, es veu amb un somriure, resulta divertida i simpàtica i el seu natural protagonista aconsegueix despertar l’empatia de l’espectador mentre el jove Tim va vivint la seva vida davant els nostres ulls.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X