"Magna Carta... Holy Grail" de Jay-Z
8Valoració

Jay-Z torna a la càrrega, amb “Magna Carta… Holy Grail”, el disc amb el que vol reposicionar el Hip-Hop allà on li toca, en uns temps en els que el panorama mainstream del Hip-Hop està greument infectat per llatinades i/o “davidguettades” – amb tots els respectes-. D’acord, Kanye West -el seu col•lega/rival més directe- experimenta, fa recerca, juga i redefineix conceptes per tal d’aconseguir el mateix propòsit, però el Sr.Z ha optat per recuperar aquell so del Hip-Hop que durant la dècada dels 90 ballàvem al Jamboree o l’Otto Zutz, una aposta també valenta encara que no ho sembli. Això sí, Jay-Z s’assegura la jugada amb una cuidada producció i una punteria per a la lírica mil•limètrica.

I és que el disc està ple de bons temes, que actualitzen generes com l’urban, el boom bap o l’R&B, i que prenen forma d’himne, manifest o gamberrada festiva. Els col•laboradors posen també la seva part. Timbaland està en gairebé tot el disc (d’ell és la magnífica base de “Tom Ford) i el seu amic Justin Timberlake es fa seu el tema que obre el disc, “Holy Grail”, un himne dels que parlàvem que ha tingut un èxit ben sòlid a les llistes dels EE.UU. i Regne Unit. La dona de Jay-Z també intervé en un altre tema en la mateixa línia, “Part II (On The Run)”, en el que la veu de Beyoncé t’abraça intensament, com la de Frank Ocean a “Oceans”, un tema no tan rodó però igualment indispensable.

Jay-Z

Jay-Z parla de la societat i es posa reivindicatiu, fa introspecció i es posa espiritual, però sobretot es fa autobombo i es converteix en l’home ego. Ell es creu el millor i així ho rapeja, a tort i a dret. Tot i que sempre hi ha espai per les referències: a Michael Jackson (el que més), Nirvana i fins i tot R.E.M. i el seu “Loosing my religion”. S’ho permetrem si els resultats són tan engrescador com “BBC” o “La Familia”, o tan convincents com “F.U.T.W.” o “Somewhereinamerica”. Que potser li podíem demanar una mica més d’originalitat (sobretot tenint en compte que el disc inclou 16 temes)? Potser sí, però tampoc cal.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies