Dial H: Dentro de ti
6Valoració

“Dial H for Hero” és una capçalera que existeix a DC Comics des dels anys 60, concretament des de l’any 1966 quan Dave Wood i Jim Mooney van crear un serial del mateix títol dintre del còmic “House of Mistery”. Durant els més de 40 anys de vida, l’editorial li ha donat diverses oportunitats a la col•lecció amb diferents autors que han aportat la seva visió personal. En aquesta ocasió, DC ha volgut comptar amb la col•laboració de China Miéville, escriptor de ciència-ficció i fantasia, per donar-li un to diferent a la història del Dial H, un to estrany, una mica sòrdid i ple d’elements originals.

I que és el Dial H? Doncs un dial de telèfon que en marcar la paraula H-E-R-O-I et converteix en un superheroi, en un aleatori cada cop. Sense possibilitat de poder controlar-lo, el Dial H et transformarà en tot tipus d’ésser superpoderós, des del terrorífic “Chico Chimenea” fins al ridícul “Arogallo”. Tot és possible amb el Dial H, com ben aviat descobrirà Nelson Jent, el protagonista d’aquesta sèrie.

Jent no porta una vida sana. Té sobrepés, fuma i va patir un infart abans de complir el 30. Té una existència grisa i un futur incert. Però tot canvia quan, en defensar a un amic seu que està sent atacat per una banda, acaba en una cabina telefònica on intenta marcar el número de la policia i es veu transformat en superheroi. Jent viurà tota mena d’esdeveniments estranys que el faran replantejar moltes de les coses que creia.

China Miéville és un excepcional escriptor, multipremiat i amb un gran nombre de novel•les de ciència-ficció i fantasia. La seva obra està plena de conceptes originals i acostuma a plantejar històries complexes que requereixen un cert esforç per part del lector però que al final resulten molt satisfactòries. L’autor ha volgut repetir aquest plantejament en aquest treball amb resultats una mica menys reeixits. “Dial H: Dentro de ti” acumula una gran quantitat d’idees originals, tant en els superherois que sorgeixen del Dial, com en els enemics amb els quals s’enfronten els protagonistes o les mitologies que hi ha darrere de l’artefacte. És evident que l’autor s’ha esforçat per construir una història més elaborada que la mitjana que acostumem a trobar en el còmic de superherois, i això s’agraeix.

Dial H ECC Ediciones

El problema és que Miéville acaba d’arribar al món de la historieta i és un mitjà que encara li va una mica gran. Les complexitats de la història que plantegen s’estenen al llarg de massa pàgines sense donar explicacions i narrativament hi ha salts i escenes que no acaben de ser coherents i dificulten la comprensió. Requereix un esforç entendre el que planteja l’autor; si bé és cert que s’endevinen històries molt interessants, falta més cohesió per donar a la història un fil narratiu que es pugui seguir sense problemes. Les pàgines finals d’aquest volum ja comencen a mostrar a un Miéville més còmode amb el mitjà, la història es tanca amb un punt més d’ordre i els capítols finals sí que presenten conceptes de manera més comprensible.

No ajuda tampoc la irregular qualitat gràfica del còmic. Mateus Santolouco és bon dissenyador de personatges, cosa bàsica per una sèrie amb tants superherois diferents, però un narrador i dibuixant amb alts i baixos, amb escenes i pàgines bones i d’altres molt confuses i amb detalls poc cuidats.

“Dial H: Dentro de ti” és un còmic interessant per l’originalitat de la proposta. Està ple de bons moments, d’una interessant caracterització de personatges i d’una ambició que acaba jugant en contra. Miéville necessita fer uns quants guions per poder aconseguir el mateix nivell de qualitat que a les seves novel•les però és molt positiu l’esforç d’anar una mica més enllà encara que el resultat no sigui tot lo rodó que tots voldríem.


Editorial: ECC Ediciones
Pàgines: 160
Preu: 14,95 €
Guió: China Miéville
Dibuix: Mateus Santolouco, Riccardo Burchielli

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies