"Tres hombres en una barca" de Jerome K. Jerome
10Valoració

Tres amics, un gos i una barca remuntant el riu Tàmesi en l’època de la reina Victòria. Aquesta és la història i Jerome no necessita res més per fer-nos passar una boníssima estona.

Jerome, Harris, George i el fidel Montmorency, planegen una excursió en barca pel riu Tàmesi, i després de llistes i preparatius tot està a punt per emprendre el viatge. Tan bon punt embarquen i un cop han aconseguit acomodar baguls i paquets, cistelles i tot tipus d’utensilis i queviures, ens disposem a emprendre un viatge farcit de bromes, anècdotes i divertidíssimes situacions que ens atraparan i no ens deixaran anar fins al final de la novel·la.

Un narrador en primera persona, Jerome, ens guia des de Kingston fins a Pangbourne, i això ens endinsa una mica més en la història, ja que la podem sentir més nostra, més propera.Queda clar, des del primer capítol, que l’amistat entre tots tres amics és una amistat forta. Es coneixen molt bé uns als altres; les manies, mancances i debilitats de cadascun d’ells són rebudes pels altres amb paciència, mofa i inclús un pèl de mala llet. I és que en això l’autor és un mestre. Aquest humor tan àcid com cínic, tan britànic: sempre mesurat, refinat i sense caure en grolleries.

Però no només se’ns narren les aventures i desventures d’aquests quatre personatges (el gos, Montmorency, un fox terrier molt especial, és un personatge més en aquesta història), també s’intercalen a cada moment anècdotes passades, records que durant el trajecte, sorgeixen i narren els personatges, juntament amb altres històries que els han passat a terceres persones.

Cada racó, cada resclosa, cada parada al riu, ens condueix inevitablement a alguna d’aquestes anècdotes, cadascuna més divertida i esbojarrada que l’anterior. Resulten molt interessants les descripcions durant el recorregut. Poblacions i parades donen peu a un apunt històric o a una divertida narració sobre quelcom que va passar-li a algú i que sempre va lligada a allò que als nostres protagonistes els està passant o a punt de passar en aquell moment. És també aquesta novel·la una guia sobre el riu Tàmesi, ja que s’hi descriu la seva geografia així com la seva historia al llarg dels temps.

Jerome K. Jerome és, comparat amb els escriptors de la seva època, una alenada d’aire fresc. Amb el seu estil ràpid, àgil i divertidament espontani, ens mostra una facilitat per l’humor que només posseeixen alguns escriptors anglesos.


Editorial: Blackie Books
Pàgines: 272
Preu: 21 €

Humorista anglès nascut a Walsall, West Midlands, el 2 de maig de 1859. Fill d'un predicador protestant que no pertanyia a l'església anglicana, propietari d'una mina, i que més tard treballà com a ferreter a Londres. Jerome deixà l'escola als catorze anys, i a més de treballar a les oficines del ferrocarril, fou professor, actor i periodista abans d'estrenar la seva primera obra, Barbara, el 1886. Aleshores havia publicat també dos llibres còmics, però no és fins a l'any 1889 que es publica "Three men on a boat", i Jerome aconsegueix saltar a la fama.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X