Desembarca el cinema espanyol amb una comèdia esbojarrada d’Álex de la Iglesia, amb la Premi Donostia d’aquest any, Carmen Maura i dos dels guaperes del moment, Hugo Silva i Mario Casas. Abans però “Le Week-end”, un deliciós i divertit retrat d’un matrimoni madur que vol retrobar l’energia i l’idealisme dels seus anys de joventut.

Comencem el dia amb “Le Week-end”, on coneixem a Nick i Meg, una parella perfecta de professors britànics que torna a París anys després de la seva lluna de mel per intentar revitalitzar el seu matrimoni. El viatge és converteix en un bogeria en l’intent de fer-ho el més inoblidable possible mentre Meg sent que mereix una vida millor i Nick pateix per si la seva dona decideix fer la seva sense ell.

130922donostia2

“Le Week-end” és un deliciós i divertit retrat d’un matrimoni madur que vol retrobar l’energia i l’idealisme dels seus anys de joventut. A partir del guió de Hanif Kureishi (“Mi hermosa lavanderí”a), “Le Week-end” està dirigida per Roger Michell, responsable de pel·lícules com Notting Hill, Hyde Park on Hudson o Venus. El repartiment està encapçalat per Jim Broadbent, guanyador de l’Òscar per Iris (Moulin rouge, La dama de ferro), Lindsay Duncan (Bajo el sol de la Toscana) i Jeff Goldblum (Jurassic Park) amb un paper secundari però divertit.

Malgrat que pels passadissos s’han sentit molts cognoms com a referència a aquest “Le week-end” com Godard o Allen, la referència més directa que li veiem nosaltres és Linklater i la seva trilogia de Jesse i Celine. “Le week-end” seria el quart film després d’“Antes del anochecer” i ens portaria la visió del matrimoni ja entrats en la 60a, a tocar de la jubilació i en aquell punt que han estat tant junts que poden acumular milions de coses que no suporten de l’altra i que ja no es callen. Sinceritat emocional d’un film que té el seu punt fort en el duel interpretatiu de Jim Broadbent i Lindsay Duncan i els seus diàlegs punyents.

130922donostia4

I continuem amb una proposta molt diferent amb la promesa de trobar una esbojarrada comèdia d’Álex de la Iglesia, “Las brujas de Zugarramurdi”. Tot comença amb un robatori bastant espectacular a una oficina de compra d’or perpetrat per Jesucrit i un soldadet de plàstic en plena Plaça de Sol. En realitat són Jose, un pare divorciat que desitja la custòdia compartida i porta al seu fill Sergio a l’atracament; Tony, relacions públiques de la discoteca Esperma, actualment en atur que en la seva fugida impliquen a Manuel, quan segresten el seu taxi vehicle de fugida i el client que hi té en aquell moment. La fugida es va complicant amb l’ex-dona de Jose i la policia, el que fa que en el seu intent de fugir a França acabin al poble de Zugarramurdi, on les bruixes tenen els seus plans sobte el grup de lladres.

130922donostia1

El film aguanta durant la primera mitja hora principal. Dóna el que prometia, una esbojarrada comèdia on el públic s’ho ha passat de meravella amb els diàlegs enginyosos -en alguns moments amb un excessiu recurs del tòpic tipic- i els personatges duts a l’extrem. Lamentablement l’invent de De la Iglesia es desinfla per excés, és passa de metratge, d’escena d’aquelarre, de clímax descontrolat i el riures es congelen i el públic comença a pensar que potser estaria bé anar acabant.

Interpretada per Hugo Silva, Mario Casas, Pepón Nieto, Carmen Maura – la premi Donostia d’aquest any-, Carolina Bang, Terele Pávez, Jaime Ordóñez, Santiago Segura, Carlos Areces, Secun de la Rosa, Macarena Gómez, Gabriel Delgado l’arribada de dos dels sex símbols del cinema espanyol, Hugo Silva i Mario Casas ha desfermat les hormones i els xiscles de les fans.

130922donostia6

130922donostia5

La roda de premsa de “Las brujas de Zugarramurdi” ha estat una de les més multitudinàries del Festival tant a la gent de la taula – deu en total de l’equip- com en la banda dels professionals de la informació. Per De la Iglesia “Zugarramurdi és el nostre Salem, encara que allí en realitat no va passar res interessant, no com aquí, on les bruixes explicaven tots els ritus que realitzaven i el vol d’escombres des de les finestres de les seves cuines, quan després de col·locar-se amb una brea feta amb sang de gripau se sentien volar” per després afirmar que “Crec que els homes som cada vegada més ximples, beneits i maldestres a l’hora de comunicar-nos amb el món femení, i les dones són cada vegada més dolentes, més perverses i més intel·ligents, cosa que ho fa tot infinitament més sexy. Em fa l’efecte que tot el que m’agrada, al final acaba fent-me por”. De la Iglesia que ha estat amo indiscutible en la roda -poc o res han parlat els altres- també ha dit que “La idea de la pel·lícula és entretenir, no hi ha ganes d’explicar grans missatges, ni d’avorrir a l’espectador amb obsessions ni amb neurosis, excepte les inevitables. La cosa és riure’ns de la guerra de sexes i del que em passa, que tinc un problema de misantropia”, remata, per afegir: “El que vull és intentar agradar”, per acabar afirmant que està “encantat de treballar”.

130922donostia3

Abans de la roda de “Las brujas de Zugarramurdi” la sala ha quedat a disposició de Carmen Maura, encantada de rebre el Premi Donostia “Alex em va trucar per explicar-me en secret que m’anaven a donar el premi Donostia, i jo li vaig dir: però aquest premi no l’hi donen només a les estrangeres?”, va comentar Maura, però que després es va mostrar encantada, un cop superada la preocupació del que es posaria. Sobre el seu éxit i varietat en el terreny professional Maura ha comentat que “Faig tot tipus de papers i és igual que em deixin feta un fàstic, jo faig de tot. No m’importa sortir feta un Crist. El mateix valc per a un trencat que per a un descosit” per després afirmar que envelleix a gust, encara que sempre diu que té 68 perquè la gent pensi que es conserva jove i que no té intenció de fer res per evitar que se li noti l’edat.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X