"La señora Parkington" de Louis Bromfield
6Valoració

La creació de la gran Nació que al segle XX serà Estats Units queda reflectida a “La señora Parkington”, un retrat del “somni americà” a través d’una saga familiar, on les pujades poden arribar a ser glorioses i les caigudes estrepitoses. Plantejada gairebé com les memòries de la ja anciana senyora Parkington, la novel·la viatja contínuament de l’any 1929 al passat, presentant al lector un relat melodramàtic quasi cinematogràfic.

No sembla casual que el treball que Louis Bromfield va fer a “La Señora Parkington” acabés adaptant-se a la gran pantalla, convertint-se en un notable melodrama clàssic estrenat al 1944 i dirigit per Tay Garnett –director en plantilla de la Metro Goldwyn Mayer–, i adaptat pels guionistes de Hollywood Polly James i Robert Thoeren. Curiosament, la britànica Greer Garson i l’actor canadenc –més tard nacionalitzat americà– Walter Pidgeon encapçalaven el cartell d’aquest retrat cinematogràfic de l’evolució de la societat nord-americana moderna.

Novel·la i llargmetratge comencen de la mateixa manera: Susie Parkington, de 84 anys, rep als seus familiars amb motiu del sopar de Nadal a la seva mansió de Park Avenue. Amb aquest esdeveniment protocolari i tediós per l’amfitriona, l’autor ens presenta la grandesa d’una dona multimilionària que, anys després de la mort del seu marit, ha mantingut el respecte i l’admiració que el major Augustus Parkington va forjar durant tota la vida a base d’iniciativa personal i esforç. Les generacions posteriors al senyor Parkington, nascudes ja en l’abundància, mostren actituds vitals molt dispars, però cap d’ells, excepte la besnéta Janie, sembla haver heretat un esperit lluitador com el del marit de Susie Parkington.

Els salts temporals de la història ens traslladen a l’adolescència de Susie, una jove filla d’una modesta família de l’oest dels Estats Units que, paradoxalment fruit d’una gran desgràcia, acaba convertint-se en la dona del major August Parkington. Progressivament, el lector va descobrint tots els passos que van fer d’aquesta noia corrent una de les senyores més respectades del Nova York dels anys 20. Simultàniament, Bromfield ens relata de forma un tant edulcorada les relacions de l’anciana senyora Parkington amb els seus familiars, on el transfons d’un món a punt d’esclatar planeja sobre les seves vides. Matrimonis infeliços, comportaments capritxosos o estafes financeres formen part de les vides de la descendència d’un dels self-made man més reputat de Nova York. Enmig d’aquest panorama, la senyora Parkington s’erigeix com l’única figura cabal i digna, a qui acudeixen gairebé com si els hi molestés que la seva mort fos necessària per obtenir l’herència.

Tant els flashbacks, com el temps diegètic estan farcits de detalls històrics que, a banda de contextualitzar el relat, l’imprimeixen una força especial que esbossa qui van ser els homes que convertiren a Wall Street en el centre financer del món i com van contribuir al canvi definitiu dels Estat Units. Louis Bromfield aconsegueix retratar una època al més pur estil americà, amb personatges que es reinventen i que lluiten pels seus objectius. Conformat com un best seller al 1943, “La señora Parkington” no ha perdut aquesta essència.


Editorial: Lumen
ISBN: 9788426421661
Pàgines: 432
Preu: 19,90 €

Louis Bromfield (1896-1956) va néixer en l'estat d'Ohio, però després de la primera guerra mundial es va traslladar a Nova York, on va treballar com a crític literari, col·laborant amb revistes de prestigi. Autor de més de trenta obres, va ser guardonat amb el Premi Pulitzer i la crítica ho ha col·locat al costat d'autors de la talla de Fitzgerald i Hemingway.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies