"Coll Avall" de X. Díaz i M. Martínez
6Valoració

Drames de gran actualitat, com els desnonaments, les preferents o l’atur, són els temes de fons de la segona novel·la publicada per “Llibres del delicte”, una història d’actualitat que s’uneix a una trama de novel·la negra per construir un relat àgil escrit amb bones intencions però amb un desenvolupament desigual.

Andreu Torrent torna a Barcelona després de passar 20 anys a Suècia. Allà s’ha quedat sense feina i s’ha divorciat de la seva dona i, per complicar més el seu present, torna a Barcelona perquè la seva mare s’ha suïcidat a causa d’uns problemes amb el banc. Andreu es troba sense diners, al mig d’una gran tragèdia personal i familiar i ha d’enfrontar-se amb la incomprensió de la gent que l’envolta. A més, la mort del director del banc li complicarà encara més les coses.

La novel·la narra el procés d’embogiment de l’Andreu, un descens cap a la degradació moral i personal que el portarà a cometre actes molt inesperats. El lector viu aquesta progressió íntimament lligat a l’Andreu, que ens narra en primera persona pensaments, reflexions, atacs d’ira i records. El llibre ens convida a ficar-nos dintre del protagonista, a veure els esdeveniments com els viu ell, amagant-nos parts de la història que acabaran sorgint, de manera sorprenent, al final de la narració.

Aquesta part de la novel·la amb un protagonista en caiguda permanent, atrapat en una teranyina de mentides, està força aconseguida. El llibre es llegeix ràpid i les vivències de l’Andreu atrapen al lector que acaba sentint llàstima pel noi. El tema social de fons és un encert, encara que la manca de punts de vista diferents i la visió excessivament visceral del personatge no permeti fer molta anàlisi d’aquesta realitat.

Hi ha un parell o tres de punts que desllueixen una mica el conjunt: la investigació policial per la mort del director del banc és poc realista i s’utilitza només per pressionar el protagonista;  centrar-se en l’Andreu implica descuidar la resta de personatges, massa arquetípics i amb poc desenvolupament; per últim, un estil massa planer provoca que es tingui la sensació d’estar llegint més aviat un article periodístic que no pas una novel·la.

“Coll avall” ens segueix mostrant la particular i interessant manera que té de veure el gènere l’editorial “Llibres del delicte”. Propers a l’actualitat i al carrer, fons periodístic i històries que enganxin al lector són els elements més destacables de la producció. Alguns desequilibris en la narració no impedeixen que la novel·la es llegeixi en un sospir i que ens deixi amb ganes de llegir més històries tan arrelades a la realitat.


Editorial: Llibres del delicte
ISBN: 978-84-941064-2-2
Pàgines: 136
Preu: 11,95 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies