"El misterio de Pont-Aven"
8Valoració

Un poble pintoresc de la Bretanya francesa, un comissari tossut, addicte al cafè i al bon menjar, Paul Gauguin i altres artistes de l’època i un assassinat envoltat de molts secrets són alguns dels ingredients de la primera novel·la de Jean-Luc Bannalec.

La novel·la s’estructura en quatre capítols que corresponen als quatre dies que dura la investigació del crim. El comissari Georges Dupin, indiscutible i carismàtic protagonista, després de passar tota la vida a París és destinat a Concarneau, un poble de la costa bretona, a causa de desavinences amb les autoritats polítiques. Després de dos anys i mig massa tranquils l’avisen d’un assassinat a un poble veí, Pont-Aven. La víctima és Pierre-Louis Pennec, propietari de l’hotel Central, on a finals del segle XIX s’allotjaven Paul Gauguin i altres pintors contemporanis. A partir d’aquest moment, Dupin interroga als possibles testimonis i es va adonant que el cas és més complex del que pensava en un principi i que tots li oculten informació.

El comissari Georges Dupin és un protagonista carismàtic, una mica esquerp d’inici però que provoca empatia quan coneixes detalls del seu caràcter i de la seva vida. En aquesta novel·la només hi ha una presentació d’alguns dels seus familiars i antigues parelles que segur que es va ampliant en les properes entregues, donant-nos més detalls del seu passat i cercle de coneguts. Els personatges secundaris que apareixen són molt interessants, els testimonis del cas tenen caràcters i motivacions molt definides i els ajudants del comissari estan menys desenvolupats però es pressent que aniran agafant pes en posteriors novel·les.

L’escenari on succeeix el crim, diferents pobles de la Bretanya francesa, és un altre protagonista per si sol. La descripció dels paisatges, dels costums, de les festes tradicionals i de la gastronomia bretona emmarca tot el llibre i ens permet viatjar gratis a aquesta bucòlica regió.

I l’últim ingredient de la novel·la és l’art. A partir de 1860 van arribar a Pont-Aven pintors cercant inspiració, entre ells Gauguin que va fundar l’Escola Artística de Pont-Aven. I aquesta relació de la zona amb la pintura és molt important en la descripció i la trama de la novel·la.

Es tracta d’una novel·la de detectius clàssica, sense escenes morboses ni extremadament sorprenents. L’acció flueix, el comissari va destapant els misteris a través dels interrogatoris i entrevistes i el lector té la necessitat de resoldre el cas amb ell. No té un ritme vertiginós però en cap moment és avorrit, els misteris es van resolent a poc a poc i l’autor no es guarda tota la sorpresa pel final.

Una molt interessant òpera prima que ens deixa amb moltes ganes de properes entregues del comissari Georges Dupin i molt recomanable per alleugerar la tornada a la rutina després de vacances.


Editorial: GRIJALBO
ISBN: 9788425350344
Pàgines: 288
Preu: 15,90 €

Jean-Luc Bannalec és el pseudònim amb el que l’autor de "El misterio de Pont-Aven", que reparteix el seu temps entre el sud del Finisterre i Alemanya, ha volgut signar la seva primera novel•la, en homenatge a un poblet de la Bretanya.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies