Under the skin’, el thriller de ciència ficció protagonitzat per Scarlett Johansson basat en una novel.la de Michel Farber, no ha deixat quasi ningú indiferent a Venècia. En el seu passi de premsa en aquesta Mostra, la pel.lícula de Jonathan Glazer ha estat aplaudida i xiulada. Scarlett Johansson hi interpreta a una femme fatale alienígena en plena crisi existencial que utilitza els seus encants per eduir/abduir/caçar a les seves víctimes masculines mentre deambula per Escòcia.

Under the skin’ és una pel.lícula atípica i original. Un film de gènere en què el seu director es mostra més autor que en gran part del cinema més cabut que s’està veient a la Mostra. Capaç de crear l’atmosfera inquietant i anguniosa que necessita la història a partir de les imatges d’una Escòcia inhòspita, la música de Mica Levi, una hàbil utilització del so i una cadències molt especial. Glazer se la juga, arrisca i aconsegueix una pel.lícula de culte instantani.

Scarlett Johansson a la catifa vermella de Venècia per presentar 'Under the skin'

El primer dels documentals a concurs en aquesta Mostra és ‘The unknown known’, dirigit per Errol Morris. Partint d’una entrevista de 33 hores amb Donald Rumsfeld, Secretari de Defensa dels Estats Units, Morris repassa els últims 30 anys de la política exterior del seu país. Des de la guerra de Vietnam a la d’Irak i, sobretot, fa una radiografia de la personalitat d’aquest polèmic polític.

Per això, Morris combina de manera eficaç imatges d’arxiu, amb els textos recollits en els més de 20.000 informes que Rumsfeld va enviar mentre era Secretari de Defensa. I el que queda clar és que el propi Rumsfeld sembla un unkown known (conegut desconegut) per sí mateix. Es tota una ironia que un home que posava tanta atenció en les paraules (són nombrosos els informes que envia amb l’objectiu de definir clarament el significat dels més variats conceptes), acabi atrapat en un embolic d’elles.

Errol Morris, presentant ‘The Unkown Known“ a Venècia

Al final de “The Unknown Known”, Errol Morris pregunta a Rumsfeld per què va acceptar fer la pel.lícula. I és exactament el que ens preguntem la majoria després de veure-la. Perquè el film ens explica part de la veritat sobre Rumsfeld, però sobretot les seves contradiccions i les seves mentides.

Gianni Amelio participa per sisena vegada a la competició de Venècia amb ‘L’intrepido’ (amb ‘Así reían’ es va endur el Lleó d’Or al 1998, la última pel.lícula italiana en aconseguir el guardó). ‘L’intrepido’ és una fàbula sobre un bon home (magnífic Alberto Albanese) que es dedica a substituir a altres a la feina, sigui la que sigui, com a treballador en una obra, de netejador, de repartidor de pizzes o col.locant cartells al carrer. Treballs puntuals, per hores, a mitja jornada, per diez assumits amb orgull, sense protestar ni queixar-se, convençut de la dignitat que li aporta la seva situación. Una nova variant d’aquell Zelig de Woody Allen aplicada al treball precari i els contractes escombraries, amb un ésser amb una capacitat d’adaptació a prova de bombes.

Alberto Albanese, protagonista de 'L'interpido' a Venècia

Lamentablement, el guió no és capaç de treure-li partit a un plantejament tant suggerent, perdent-se en personatges secundaris arquetípics que vulgaritzen la proposta, convertint la sensibilitat inicial en un sentimentalisme tovet i sense ganxo, i portant la historia i la seva conclusió per uns camins qüestionables i perillosos.

Philippe Garrel és un altre veterà de la competició de Venècia. ‘La Jalousie’ suposa la seva cinquena participació i, excepte en una ocasió, sempre s’ha endut algun premi. Tot i que està ambientada en l’actualitat, la historia de ‘La Jalousie’ és la del pare del propi Philippe Garrel quan tenia 30 anys, interpretada pel seu fill, Louis. Tot queda a casa. Rodada en blanc i negre, amb una magnífica fotografia de Willy Kurant, i amb un planter de quatre guionistes, son 77 minuts de trobades, desenganys, abandonaments amorosos i de relacions entre pares i fills marca de la casa.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies