"L'adéu al mestre" de Guillem Frontera
7Valoració

Guillem Frontera explora el món de l’art a les Illes Balears, territori que coneix a la perfecció, en una novel·la de caràcter intimista narrada amb l’habilitat d’aquell que domina la llengua i només necessita 180 pàgines per construir una història perdurable, moure uns personatges amb fons i deixar unes quantes reflexions que no deixen indiferent.

El protagonista perd els seus pares i es refugia en la pintura com a únic contacte amb el món. Comença a rebre classes del mestre Néstor Salvatori, un pintor vingut a menys que té una acadèmia on la gent conrea les seves habilitats rebent els mecànics ensenyaments del professor. Aquest ambient fora de la realitat acaba enfrontat amb els interessos econòmics i les necessitats que tenen les classes altes per trobar una nova estrella.

“L’adéu al mestre” és una novel·la curta que contraposa els diferents vessants de l’art. D’una banda, les seves qualitats per ajudar, calmar l’ànima i ser una via eficaç per sortir d’una crisi personal (tot i que també per provocar-la). De l’altra, les seves característiques inherents com a retrat del món, generador de bellesa i testimoni dels anys. Per acabar, el reguitzell d’operacions econòmiques que es produeixen al voltant de l’art: les figures emergents creades del no res, els interessos creats, la cobdícia de les classes altes per trobar l’últim gran valor, el classisme…  Guillem Frontera no dubta ni un segon a l’hora de criticar aquesta visió mercantilista de l’art i la seva narració es construeix al voltant de la destrucció que aquesta genera.

L’autor ens narra una història de decepcions i traïcions i ho fa a través de personatges molt propers, que es presenten a partir de les seves accions i no de grans descripcions. Són persones molt reals, fàcils d’identificar i amb valors i conviccions profundes. Tothom està retratat sense caure en el parany fàcil de l’exageració i, tot i que algunes de les postures estan forçades per afavorir la història no hi ha cap que soni falsa ni caricaturesca.

Frontera usa intel·ligentment l’espai, amb ritme lent però sense pauses, utilitzant l’el·lipsi quan convé per així acabar mostrant-nos els moments definitoris de la història. Té una prosa per paladejar, que es deixa assaborir lentament i reflecteix tots els seus anys d’experiència. És sense cap mena de dubte l’aspecte més enriquidor i destacable de l’obra.

“L’adéu al mestre” és un llibre per tot tipus de públic. Aquells que estiguin interessats en l’art i les complexes relacions amb el “mercat” gaudiran amb la visió de l’escriptor. La resta es pot apropar sense cap tipus de prejudici a un llibre interessant, amb reflexions elaborades i magníficament escrit.


Editorial: Club Editor
ISBN: 978-84-7329-177-4
Pàgines: 180 pàgines
Preu: 18,00 €

Guillem Frontera va començar a escriure d'adolescent, al seminari, per preservar la seva intimitat del control del director espiritual. Conreà la poesia però és en prosa que ha desplegat la seva obra, des d'Els carnissers, Tirannosaurus i La ruta dels cangurs fins a Un cor massa madur o Si una nit penses en mi.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies