Després de guanyar un molt qüestionat premi al millor director en la última Berlinale per ‘Prince Avalanche’, David Gordon Green torna a competir en un festival dels grans, aquest cop acompanyat de Nicolas Cage amb ‘Joe’, basada en la novel.la del mateix nom de Larry Brown.

Cage, més contingut de l’habitual (només ens regala un parell de festivals de ganyotes marca de la casa), interpreta a Joe, un exconvicte que ara lidera una patrulla que es dedica a matar arbres vells i malalts per poder substituir-los per altres de nous. El film arrenca quan coneix en Gary, interpretat per Tye Sheridan, un dels nens de ‘El árbol de la vida’ i ‘Mud’, un noi de 15 anys de pare alcohòlic que es nega a seguir el camí marcat per la seva família i que acabarà veient en Joe una figura paterna de referencia.

Nicolas Cage arribant a la presentació de 'Joe' a Venècia

Es tracta d’una història de perdedors, d’aquesta white trash a la que el somni americà se li va convertir en un malson. Tot en ella té aire de quelcom ja vist i ja explicat. No hi ha en ‘Joe’ res que sorprengui, ni especialment estimulant, però tampoc res de fallit.

La sorpresa arriba d’Alemanya

Una de les sorpreses del que portem de Mostra és la pel.lícula alemanya ‘The Police Officer’s Wife’. En aquesta sí que hi ha sorpreses i estímuls, una proposta radical i diferent. El seu director, Philip Gröning, ja va demostrar del que era capaç amb ‘El gran silencio’, un documental de quasi 3 hores de durada sense diàlegs sobre la vida en un monestir de monjos de França.

En aquesta ocasió es segueix apuntant a les quasi 3 hores amb aquest retrat de la vida d’un policia, la seva esposa i la seva filla. Estructurada en 59 capítols, cadascun d’ells amb el seu cartell d’inici i final, la pel.lícula poc a poc va desvetllant a l’espectador la intimitat d’aquesta família, la seva vida quotidiana i d’altres figures que giren, o no, al voltant de la trama principal.

El director Philip Gröning i els intèrprets de la família protagonista de "The Police Officer’s Wife" a Venècia

El film està ple d’elipsis, no exigeix a l’espectador només paciència davant de la successió de capítols, sinó també que ompli els buits d’allò que Gröning no ha volgut explicar de forma explícita. Cinema arriscat, original, que aconsegueix arribar a l’emoció partint d’una aparent fredor i una mirada quasi documental. No seria d’estranyar que el jurat la tingués en compte al palmarès final.

La primera pel.lícula italiana a concurs ha estat ‘Via Castellana Bandiera’, òpera prima d’Emma Dante, que també protagonitza i escriu el guió basat en una novel.la seva. El film arrenca amb la trobada en un carrer estret de Palerm de Rosa i Samira, cadascuna al volant del seu cotxe, però en direcció contraria. Cap de les dues està disposada a cedir el pas a l’altra. El duel està servit.

Emma Dante, dona d’amplia experiència teatral, aconsegueix que durant la primera mitja hora el film funciona com una obra de càmera: com a símbol de l’absurd que té moltes vegades el comportament humà, amb les dues protagonistes i tota una galeria de personatges que van confluint cap al lloc de trobada. Desgraciadament, en la segona meitat de la pel.lícula, opta per un to més realista que, tot i estar ben reflexat, limita l’abast de la cinta.

També és una dona de caràcter la protagonista de ‘Tracks’ de John Curran, que protagonitza Mia Wasikowska. Robyn Davidson és una dona australiana que en els anys 70 va decidir abandonar la seva vida i recórrer a peu 2.700 quilòmetres de desert acompanyada de la seva gossa i quatre camells i la presencia puntual d’un fotògraf de National Geographic que va ajudar a finançar la seva aventura.

El director John Curran i l'actriz Mia Wasikowska presentaren 'Tracks' a Venècia

Al llarg d’aquests 2.700 quilòmetres, Robyn recorrerà paisatges espectaculars i s’anirà trobant amb una sèrie de personatges. El problema és que la pel.lícula és poc més que això, es queda en aquests paisatges i en les trobades, esdevenint plana i episòdica.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X