Mud
9.5Valoració

Agafant com a punt de partida el meravellós llibre de Mark Twain “Les aventures de Tom Sawyer”, Jeff Nichols ens presenta la història de dos nois que viuen en el Missisipi actual, un lloc al que ja no li queda molt del romanticisme d’antany, que es fragmenta i està desapareixent.

Els protagonistes tenen el costum d’escapar-se amb la llanxa del pare d’un d’ells i, un bon dia, coneixen a Mud, un pròfug de la justícia que viu en una curiosa casa en un arbre. Mud ha matat a un home per amor a Juniper, la seva noia, i els nois decideixen ajudar-lo. Aquest fet provocarà que perdin la innocència en un viatge iniciàtic on descobriran que la paraula amor al món dels adults és molt més complexa del que sembla.

He de reconèixer que no sabria dir quin és el meu favorit dels films de Jeff Nichols. Les seves tres pel·lícules fins avui -“Shotgun stories”, “Take Shelter” i “Mud”- conformen una filmografia compacta i tan afí als meus gustos que solament puc rendir-me a l’evidència i dir que aquest director nascut a Arkansas és un dels meus autors favorits.

Una de les característiques que el converteix en algú imprescindible en el panorama cinematogràfic nord-americà (i internacional) és l’especial manera que té de mostrar-nos les relacions humanes. El seu cinema és tremendament localista, no només perquè succeeix a la seva terra natal (encara que és així a”Shotgun Stories” i a “Mud”) sinó perquè els fets esdevenen en la intimitat de la llar, dins de famílies que, per una cosa o una altra, s’enfonsen dins de societats que cauen a trossos. Els seus protagonistes no fan marxa enrere en la seva manera de veure el món, cosa que acostuma a provocar que ells mateixos i especialment la gent que està al seu voltant, gent que els estima, pateixi les conseqüències.

Mud  Jeff Nichols

Una altra circumstància que fa que el cinema de Nichols sigui tan compacte és que és una obra tremendament masculina. No per que estigui plena de testosterona o perquè exclogui als personatges femenins, si no perquè és un cinema que analitza d’una manera molt encertada el paper de l’home en aquest univers tan personal i tancat com és el de la família.

Em va succeir una cosa molt curiosa relacionada amb el repartiment del film. Aquest compta amb les actuacions de dos nens protagonistes que són meravellosos, Tye Sheridan i Jacob Lofland. També trobarem a actors consagrats en cinema (el gran) Sam Shepard i (el seu actor fetitxe) Michael Shannon o en la televisió, Ray McKinnon (“Sons of Anarchy”). Però la meva sorpresa va ser quan em vaig descobrir gaudint del treball de dos actors que personalment detesto, Reese Witherspoon i Matthew McConaughey. Especialment delicat era aquest últim, ja que interpreta a Mud i la seva presència en el metratge és molt àmplia. El fet és que està magnífic amb el seu accent meridional i la seva manera de treballar amb els seus joves companys.

Crec que ara podreu entendre el meu entusiasme amb aquesta joia. Aquest film emocionant, tendre i cruel a parts iguals. Una obra de les que costa trobar i que, espero, tingui l’acolliment que es mereix.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X