"Las sucias calles del cielo" de Tad Williams
8Valoració

Tad Williams és conegut al nostre país per la seva obra de fantasia, amb novel·les com “La canción de Cazarrabo” o la trilogia “Añoranzas y Pesares”. Els seus llibres estan plens de bones històries, personatges més que interessants i un estil proper però molt ric. La col·lecció de literatura fantàstica de RBA ens presenta una novel·la lleugerament diferent: no ens allunyem molt de la fantasia, ja que “Las sucias calles del cielo” és una fantasia urbana i mantenim tot el que caracteritza l’autor. En resum, una excel·lent manera de tornar a llegir Williams.

Bobby Dollar és un àngel que treballa a la Terra com advocat de les ànimes atrapades entre el Cel i l’Infern. En el moment de la mort, àngels, dimonis i altres ésser sobrenaturals organitzen un improvisat judici en què es decideix el destí de l’ànima. És un procés que es manté inalterat des de l’inici dels temps, de manera que quan les ànimes comencen a desaparèixer, Cel i Infern lluitaran per trobar una solució a aquesta inhabitual situació. I Bobby Dollar està al mig d’aquestes forces incontrolables.

“Las sucias calles del cielo” mescla fantasia, aventura i novel·la negra en una trepidant història que enganxa des de la primera pàgina. El pròleg ens situa al mig de l’acció i ens deixa amb més interrogants que certeses. A partir d’aquí el primer terç del llibre ens posa en situació i explica les regles del joc del món que Tad Williams ha creat; superat aquest primer terç, la història continua desgranant les aventures de Dollar, la seva particular investigació i els problemes que pateix. Perquè l’àngel protagonista, com a bon personatge de novel·la negra, té una tendència patològica a fer el contrari del que seria raonable i a ficar-se en problemes. I mantenint l’estil típic de les novel·les del gènere, la primera persona amb què està narrada l’obra ens fa partícips dels raonaments que el porten a actuar com ho fa, establint una curiosa relació entre lector i protagonista, plena de desacords, sorpreses i un punt d’empatia.

Tad Williams és un escriptor excepcional i ho demostra a l’hora d’unir diferents gèneres evitant que el conjunt es converteixi en una simfonia de notes discordants. El to de novel·la negra, ple de violència, sexe i desvergonyiment, planeja sobre un intens fons de fantasia, un món de regles particulars que redefineix àngels i dimonis, i queda rematat per una gran quantitat d’acció, dinàmica, espectacular i eficaçment narrada. L’autor visualitza aquestes escenes de manera molt cinematogràfica mentre que a la vegada teixeix un món ric del qual  vols saber molt més. Williams també demostra la seva intel·ligència dosificant la informació, fent-la arribar a poc a poc, testejant la paciència del lector.

Tot aquest bon gust narratiu es completa amb uns personatges rodons, protagonista i secundaris que compleixen amb els clixés del gènere però que es converteixen en creacions perdurables, i una història interessant i ben construïda, tot i que, com a petit defecte, de final una mica precipitat.

“Las sucias calles del cielo” és la primera part d’una trilogia dedicada a Bobby Dollar, però es pot llegir com a novel·la autoconclusiva. Això sí, si acompanyeu Dollar en la seva primera aventura, us ben asseguro que comptareu els dies per posar les vostres mans en els següents capítols de la seva vida.


Editorial: RBA Literatura Fantástica
Pàgines: 478
Preu: 20 €

Tad Williams ha dedicat el seu temps a variades activitats: des  de la venda de sabates a la gestió d’una institució financera, passant pel teatre o la televisió. Però es coneix principalment per la seva obra literària, les novel·les fantàstiques “Añoranzas y Pesares” o “La canción de Cazarrabo” o la saga d’Otherland, de ciència-ficció.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X