"The Wanderers. Las pandillas del Bronx" de Richard Price
8Valoració

En la seva col·lecció Roja y Negra, dirigida per Rodrigo Fresán, Ramdom House Mondadori ens ofereix l’impactant debut literari de Richard Price. Una espècie de “Malas calles” en memorable versió novel·lesca, que combina l’esperit descriptiu de Balzac amb l’estil tallant dels grans narradors nord-americans com el primer Hemingway.

Oh well, I’m the type of guy who will never settle down” canta en to melodramàtic Dion DiMucci, tota una icona de la música popular dels seixanta, nascut, com els protagonistes de “The Wanderers. Las pandillas del Bronx”, en el llavors poc recomanable barri del Bronx. Pels pinxos sense futur com Richie Gennaro o Eugene Caputo, el cantant italià-americà és la viva demostració que també el somni americà pot arribar a un barri deixat de la mà de Déu com el seu. No obstant això, com ben aviat s’encarregaran de comprovar, la vida no sembla tenir grans plans per a ells. “The Wanderers” ens narra la salvatge “educació sentimental” d’un gang juvenil. La iniciació al sexe i la violència, en un context marcat pel maltractament familiar, el racisme, els flirtejos amb les drogues i una evident sensació de neguit i fracàs, són narrats amb precisió prodigiosa per un molt jove Richard Price (vint-i-quatre anys) que va debutar en 1974 amb aquesta novel·la inusualment madura. El seu estil sec d’adscripció realista (que prefigurarà l’escola de narrativa periodística d’altres escriptors de llibres i guions com David Simon o George Pelecanos), el seu do proverbial per als diàlegs abruptes i enginyosos, i la seva facilitat per descriure esplèndides estampes costumistes de la vida quotidiana d’un suburbi marginal són les millors bases d’una novel·la que es devora amb fascinació.

Segurament la gran fita de Price és la seva estranya habilitat per oferir la visió, al temps descarnada i sentimental, d’uns personatges sense redempció que, a les seves mans, adquireixen grandesa shakesperiana. Continuant amb la tradició de les novel·les juvenils de Sue Hinton o de les pel·lícules de delinqüents juvenils de la sèrie B del Hollywood clàssic, Price ofereix al lector una versió desencantada del edènic imaginari nord-americà, confirmant amb rotunditat que el “pati de darrere” del american dream es troba, ja en els anys seixanta del passat segle, a unes parades de metro de les zones més acomodades de Manhattan. Com Dion, els Wanderers semblen estar orgullosos de no madurar; no obstant això, disten molt de considerar-se a si mateixos herois romàntics o seductors impenitents. En el fons, són criatures desemparades, sacsejades per un munt de traumes i estigmes, que semblen suplicar una oportunitat que mai arribarà, com s’encarrega d’informar-nos el mateix Price en un memorable i rotund final que no penso desvetllar.

La successió de breus històries que conformen aquesta novel·la de voluntat balzaquiana es gaudeixen com un autèntic fresc coral, meravellosament embastat, de voluntat cinematogràfica. No és d’estranyar que ben aviat Hollywood reclamés els serveis de l’escriptor; tant en l’adaptació d’aquesta primera obra a càrrec de Philip Kaufman, com escrivint els guions de pel·lícules dirigides per cineastes com Martin Scorsese, Spike Lee o Tony Scott. A l’altura dels grans escriptors morals anglosaxons, Price ens proposa una desoladora morality play, plena d’humor agredolç i rèpliques memorables; una versió sense èpica ni glòria de West Side Story que els deixarà bocabadats. Pura literatura made in America.


Editorial: Random House Mondadori
ISBN: 9788439727521
Pàgines: 264
Preu: 17,90

Richard Price és autor de vuit novel·les, entre elles "Clockers", "Freedomland" i "La vida fácil". Va rebre el premi de l'American Academy of Arts and Letters i el premi Edgar com a coguionista de "The Wire". Escrita amb només 24 anys, "The Wanderers" va ser rebuda amb crítiques entusiastes i es va convertir en un clàssic modern.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies