La llibreria del Sr. Penombra oberta les 24 hores
6Valoració

Hi ha establiments que tenen personalitat pròpia. La llibreria del senyor Penombra sembla un lloc peculiar, però en realitat és molt més que això. En Clay Jannon descobrirà els secrets que amaguen les seves prestatgeries. Així arrenca la darrera novel·la de Robin Sloan, un jove i prometedor escriptor nord-americà.

Clay Jannon és un jove d’uns 30 anys que està a l’atur. Un bon dia, voltant pels carrers de San Francisco, es troba un anunci a l’aparador d’una llibreria: “Es necessita ajudant per l’últim torn”. Es tracta d’una llibreria antiga, un lloc fosc i enigmàtic. El protagonista accepta les condicions del propietari, l’estrany senyor Penombra, i comença a descobrir que s’amaga en realitat als seus polsosos prestatges.

A partir d’aquest plantejament, Sloan desenvolupa tot un seguit d’enigmes relacionats amb alguns d’aquests peculiars llibres. Aquesta llibreria no té un model de negoci habitual i això farà que el protagonista, en Clay Jannon, sospiti i faci sortir a la llum tot un món ocult i amagat des de fa molts segles. Es tracta d’una novel·la divertida i esbojarrada on els personatges i les situacions esdevenen cada cop més enrevessades i increïbles.

En aquesta novel·la, el personatge principal té un protagonisme molt marcat. El relat està escrit en primera persona, fet que mostra el clar caràcter subjectiu dels esdeveniments. En Clay actua com heroi accidental i acapara tota l’atenció del lector. Els personatges que acompanyen “l’heroi” en la seva recerca estan sempre al seu servei. Aquesta opció narrativa fa que la novel·la agafi un ritme més dinàmic, però a la vegada deixa en un pla gairebé terciari als personatges secundaris que podrien donar altres punts de vista i desenvolupar altres aspectes interessants.

Un punt important que centra bona part d’aquesta obra és la transformació del mode de vida que ha patit el planeta en els darrers anys. Els nous dispositius de treball i d’oci juntament amb la connectivitat omnipresent que suposa Internet, canvien la manera d’entendre la societat. Aquest tsunami topa amb el mode “habitual” i tradicional que gairebé no ha evolucionat, que podria estar representat pels llibres en paper on s’emmagatzema el coneixement de molts segles. El protagonista mostra la passió i les bondats de les noves tecnologies, en canvi, per la seva banda, el senyor Penombra i el seu entorn continuen defensant la nostàlgia dels llibres i la moda habitual de portar els registres i les relacions vitals.

Robin Sloan ha treballat a mitjans de comunicació com la televisió i a Twitter, fets que li donen un ampli coneixement de la nova generació digital. És per això que mostra amb paraules tècniques i productes, conceptes més complexes que connectaran fàcilment amb un públic juvenil i que podrà fer-se farragós per un lector de major edat o desinteressat pel que envolta la tecnologia.

En definitiva “La llibreria del Sr. Penombra oberta les 24 hores” es tracta d’una novel·la distreta i amena recomanable per aquest estiu, on l’autor mostra la seva passió pel futur amb certa enyorança del passat i per tant, un mode de viure la modernitat sense deixar de banda el passat.


Editorial: Ara Llibres
ISBN: 9788492941933
Pàgines: 320
Preu: 17.90€

Robin Sloan (Michigan, 1979) va néixer i créixer prop de Detroit. Es va graduar en Econòmiques a la Michigan State University, on va ser cofundador de la revista literària Oats. Ha passat els últims deu anys dividit entre San Francisco i internet, on manté un alt grau d’activitat. Ha treballat a Poynter, a Current TV i a Twitter. La seva última novel·la li ha atorgat fama mundial i l’ha catapultat com com un dels nous escriptors nord-americans més prometedors.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies