"Lo que fue" de Georges Pelecanos
8Valoració

Georges Pelecanos és el tipus més cool del planeta. No només és un dels guionistes responsables d’aquesta obra d’art, “The Wire”. També és un dels principals culpables de la meravella anomenada “Treme”. En la seva faceta de novel·lista, el seu principal protagonista és Derek Strange. Un detectiu privat i ex policia. Un fornit amant dels westerns, amb una cultura musical envejable

Pràcticament totes les novel·les que comprenen les aventures de Strange se situen en el present encara que aquí fem un viatge al passat per descobrir un dels seus primers casos. A principis dels setanta; el pèl afro, els disturbis racials, la música funk i soul, els cotxes de gran cilindrada i les combinacions de roba més horteres que un pugui imaginar.

Com he dit abants, l’escriptor viu més cool del planeta.

I dic això perquè una vegada més, Pelecanos, demostra un domini de la descripció d’ambients envejable. Mentre llegeixes un nou capítol del llibre, en el teu cap sonen tots aquests grups que els seus melòmans protagonistes adoren. Mous el cap lentament mentre sona una cançó de Kool and the Gang i, en aquestes llargues hores de vigilància, l’escriptor va narrant com els gots s’omplen de whisky barat. Posaria mil exemples més: les escenes de sexe desborden carnalitat, els amants dels cotxes s’ho passaran d’allò més bé llegint les seves descripcions o com els personatges “bons” i els “dolents” segueixen als mateixos esportistes … tot un catàleg de cultura popular.

La galeria de personatges secundaris és rica en matisos i molt detallada. Com en les seves altres novel·les, pots identificar-te amb qualsevol ja que no escatima en narrar tots els punts de vista possibles en cadascuna de les seves accions. Si el detectiu Vaughn és un brut que estima la seva feina i té prejudicis racials, és per una raó. El despietat Redu Fury fa el que fa perquè ha crescut on ha crescut. La voluptuosa Coco està simplement enamorada. Aquesta parella de mafiosos italians estan fora de context i no encaixen enlloc o el jove Strange comet errors de principiant, perquè ho és.

Una cosa que fa que moltes vegades es menyspreï la prosa de Pelecanos és per la seva senzillesa. Els capítols estan dividits pel punt de vista dels personatges. I si coincideixen en algun capítol és perquè les seves accions van a portar-los a una reunió o confrontar-los. Per a un servidor és una manera directa d’anar al gra, de no anar amb embuts mentre és totalment digerible, en el millor sentit de la paraula.

L’única raó que m’impedeix posar un 5 a aquesta novel·la és que sembla estar destinada als lectors habituals de l’escriptor. Complementa parts del caràcter i del passat de Strange i ens contextualitza amb el particular univers de l’autor. Havent llegit tota la saga, cal dir que si algun lector vol endinsar-se en el ric i personal univers de l’escriptor de Washington, millor començar per “Mejor que bien” o “Ojo por ojo”.


Editorial: El Aleph Editores
ISBN: 978-84-1532-585-7
Pàgines: 248
Preu: 19 €

George Pelecanos és autor de diverses novel·les d'èxit, totes ambientades a Washington D.C i voltants. És productor de cinema independent, novel·lista i assagista, i ha rebut molts premis literaris internacionals. Guionista de la sèrie d'HBO, The Wire, actualment està escrivint la sèrie Treme.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X