"Dies de cel groc" de Laia Fàbregas
7Valoració

“Diuen que el primer que va dir el meu germà en veure’m arribar de l’hospital, acabada de néixer, va ser:
–    És aquesta?
I la meva mare va contestar:
–    Sí, aquesta és la Sira.
Llavors el meu germà em va mirar un moment I va sentenciar:
–    Doncs no m’agrada.”

Així comença “Dies de cel groc” de Laia Fàbregas, un llibre narrat en primera persona que mostra els diferents punts de vista de la història entre la Sira i en Nil, dos germans que mai han estat massa units malgrat tot el que tenen en comú.

La novel•la es situa en un passat pròxim i a mesura que els personatges es van fent grans, l’estil de narrar també madura. Comença amb un to infantil que explica com la Sira veu i viu les coses a casa seva, i deixa les interpretacions a mans dels adults. La trama resulta lleugerament previsible, ja que els diferents narradors avancen els esdeveniments de la història, convertint el llibre en un cúmul de pistes (a vegades excessives) per intuir com evolucionarà. Es tracta, doncs, d’un llibre on l’argument és el pretext per a les reflexions que amaga.

Un dels trets més característics de “Dies de cel groc” és la barreja entre realitat i ficció dins del mateix llibre, que presenta relats dins del propi relat. I és que per tal de retrobar-se amb la Sira, el Nil començarà a endinsar-se en el món de la literatura, i això el portarà a conèixer la Cecília Sicília, una escriptora que no escriu i que, sense saber-ho, l’animarà a seguir amb la seva vida i desfer-se dels embolics familiars. Aquesta dualitat entre l’argument en si i les històries de ficció dins la pròpia novel•la a vegades resulta una mica ambigua, tot i que podem entendre els petits contes com una eina per comprendre la manera de veure les coses d’alguns personatges.

Laia Fàbregas no es desfà de la seva faceta d’artista, sinó que l’aprofita l’ocasió per treballar amb els colors. El groc, el vermell, el blau i el verd també són protagonistes de la història i li confereixen un aire càlid que la converteix en la lectura d’estiu perfecta. Es tracta d’un llibre fresc, amb capítols curts i que ronda les 230 pàgines. Apte per a tots els públics, ens fa reflexionar sobre les relacions d’amistat i els vincles familiars.

Entre castellers, desaparicions i herbes de color vermell, Laia Fàbregas ens ajudarà a descobrir els dies de cel groc, una metàfora sobre el món vist des dels ulls de la petita Sira, amb qui ens serà fàcil sentir-nos identificats en algun moment. Alternant capítols de cada germà que s’entremesclaran amb la història de la Cecília Sicília, podrem tornar a capbussar-nos en el món literari de l’autora, caracteritzat per un cert realisme màgic i l’estil de frases curtes. Ens trobem davant d’una història on les relacions familiars entre germans teixeixen la trama principal, tal com passava en la seva primera novel•la (“La nena dels nou dits”) i on tots els personatges tenen un punt d’excentricitat en comú: les granotes.

“Dies de cel groc” és, doncs, una lectura planera i un xic surrealista. S’intercalen capítols sobre la Sira, curiosa, que de seguida ens cau bé i ens agrada, i el Nil, que desapareix de ben jove i fa el paper d’incomprès, fins i tot per als mateixos lectors, fins que mica en mica acabarà humanitzant-se. Es tracta d’un llibre molt recomanable per endur-nos de vacances aquest estiu i que ens farà reflexionar sobre les relacions, la distància i la felicitat.


Editorial: Ara Llibres
ISBN: 9788492941988
Pàgines: 240 pàgines
Preu: 18.90 euros

Laia Fàbregas (Barcelona, 1973) es va traslladar a Holanda l’any 1997 i se’n va enamorar. Un cop acabada la carrera de Belles Arts i especialitzar-se en escultura a la ciutat comtal, va decidir traslladar-se a Rotterdam on va seguir amb els estudis de gestió cultural i artística, i des d’aleshores ha viscut a cavall d’ambdós països. Tot i la importància de les paraules en les seves obres, no s’havia plantejat mai ser escriptora però l’any 2008 va publicar La nena dels nou dits escrita en neerlandès i traduïda al català, castellà, francès, italià, danès, noruec i turc. Després del seu primer èxit va presentar el seu segon llibre: La llista (2010), que va confirmar el talent de la jove artista i el passat 27 de juny presentava la seva última novel•la Dies de cel groc.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies