"El club de lectura del final de la teva vida" de Will Schwalbe
7Valoració

La sinopsi d’aquesta primera novel·la de Will Schwalbe ja ens prepara per la duresa del tema que tracta. La malaltia, els darrers moments de la vida d’una persona, la certesa de que el final està més o menys a prop i és inevitable són temes presents a aquesta obra. Però també el poder de la lectura i la família, la valentia a l’hora d’afrontar una gran dificultat i l’acció i l’acceptació que empenyen a fer i a no penedir-se. Tot això ho trobem a aquest “Club de lectura”, que celebra la vida més que no el final, que celebra la conversa més que no el perenne i inevitable silenci posterior.

Will Schwalbe ens explica la seva pròpia història, la de la seva família quan la seva mare és diagnosticada de càncer. A partir d’aquí decideixen convertir les esperes a hospitals en un improvisat club de lectura on comenten els seus llibres favorits i descobreixen noves obres. Aquests episodis s’entremesclen amb el dia a dia de la família i la història de la mare de Will.

En una breu nota inicial, l’autor comenta que mentre vivien els fets que en el llibre es relaten en cap moment s’havia plantejat escriure sobre ells. Estem davant, per tant, d’un llibre amb diferents funcions: per l’autor és una manera de fer un homenatge a la seva mare i rememorar tota la seva vida junts, un tancament necessari, mentre que pel públic general es tracta d’una gran mostra de força, voluntat i determinació que inspira i emociona, especialment en les darreres pàgines.

Evidentment estem davant d’un llibre trist, però a la vegada és una gran font d’inspiració. És trist perquè acompanyem als protagonistes al llarg d’una tragèdia que d’una manera o altra tots hem viscut de prop. Però Schwalbe no planteja la novel·la com un exercici dramàtic sinó com un conjunt de vivències, bones i dolentes, al voltant d’un fet que canvia les seves vides. El  llibre no porta a la llàgrima continua i no estem davant d’un telefilm de cap de setmana, que busca emocionar amb escenes escollides i deliberadament emotives. La mare de l’autor és una dona que va contribuir molt a la vida de les persones de la seva comunitat (i també a les vides de persones que estaven a molt quilòmetres de distància) i és dibuixada com una dona forta i determinada, compromesa i valenta. Aquestes característiques es mantenen un cop coneix la seva malaltia però Schwalbe també ens explica els moments de debilitat i flaquesa , contrastant de manera molt equilibrada els diversos estats d’ànims que comporta un daltabaix tan important.

El llibre, com ja he dit, està escrit defugint el dramatisme, amb bon gust i un estil molt natural, gens recarregat. D’estructura molt lineal, la novel·la es permet alguns salts entre passat i present per explicar la vida dels protagonistes i posa molt èmfasi en les lectures que mare i fill comparteixen, parlant d’autors com Updike, Némirovski, T.S. Eliot o Jane Austen. Literàriament és un llibre senzill, una primera obra que no destaca per l’estructura i l’estil sinó que es preocupa principalment per explicar bé una història.

“El club de lectura del final de la teva vida” és un llibre dur però ple de veritat, començant pels personatges i seguint per les experiències que viuen, retratades amb respecte i fugint del dramatisme innecessari. Recomanar-lo és tasca difícil pel tema però el punt de tristor que es pot sentir en certes parts queda perfectament compensat pel meravellós cant a la vida que suposa la major part de la novel·la.


Editorial: Ara Llibres
ISBN: 9788415645023
Pàgines: 312 pàgines
Preu: 19,90 €

Will Schwalbe viu a Nova York i treballa com a governador del Seminari d’Escriptors Asiàtics Americans. Ha publicat articles i ressenyes en diversos diaris i revistes com The New York Times i el South China Morning Post. Va ser editor de Hyperion Books i és coautor, junt amb David Shipley, de "Send: The Essential Guide to Email for Office and Home". "El club de lectura del final de la teva vida" és la seva primera novel·la.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X