"El hombre que dijo adios" d'Anne Tyler
8Valoració

“El hombre que dijo adiós” es tracta de la dinovena i última novel·la que la premi Pulitzer, Anne Tyler, publicarà en vida. Segons les seves paraules a mitjans anglosaxons com The Guardian i la BBC, Tyler ja treballa en la que serà la seva vigèsima novel·la –una saga familiar titulada “A Spool of Blue Thread”, que espera es publiqui després de la seva mort. Potser aquesta determinació hagi estat el motiu que ha portat a l’escriptora nord-americana de 71 anys a trencar el seu silenci amb la premsa, concedint, per primera vegada en 40 anys, entrevistes als mitjans.

Incondicional de “The Wire” –no descarta revisionar la sèrie per quart cop–, Tyler presenta una nova novel·la ambientada a Baltimore, ciutat on resideix. Potser la seva addicció a la sèrie creada per David Simon vingui per la curiositat de veure com es comporten els personatges d’un altre creador al mateix escenari on ella acostuma a imaginar els seus. Especulacions a banda, Anne Tyler torna a fer un notable exercici de sobrietat i psicologia humana, per mostrar-nos com un home comú ha de sobreposar-se a la pèrdua sobtada de la seva dona, fent un retrat realista de totes les convencions i moments incòmodes que envolten un fet així.

Aaron Woolcott, protagonista de la novel·la, narra en primera persona una història aparentment dramàtica, que acaba per evolucionar cap a la serena reflexió sobre la possibilitat de ser feliç a la vida. Aaron pateix coixesa i un problema de mobilitat a un braç com a seqüela d’una malaltia infantil. Aquest desavantatge, però, només suposa per ell una condició vital més. Aaron encarna a un home comú que porta una vida comú però solitària, amenitzada només per la presència de la seva dona, Dorothy, una altra dona comú, metgessa reputada qui disfruta com ell de la solitud.

Desprès de la fortuïta pèrdua de Dorothy, provocada per la caiguda d’un arbre sobre la casa, Aaron pretén demostrar que no necessita de ningú un cop desapareguda la persona a qui amava. El transcurs d’aquest canvi cap a l’acceptació de l’ajuda de la seva germana Nandina, dels veïns o dels companys de feina s’ens presenta intercalant els records d’Aaron amb multitud d’escenes quotidianes on l’autora és capaç de mostrar-nos uns personatges tan versemblants que la identificació del lector és inevitable.

Tota la novel·la està impregnada per un to melancòlic al que Tyler ja ens té acostumats, com va passar per exemple a “Reunión en el restaurante Nostalgia” (Pulitzer i Premi Faulkner a 1983) o a “El turista accidental” (National Books Critics Award a 1985). “El hombre que dijo adiós” presenta, com la majoria de la seva obra, un petit món on, dins de la tristor aparent, existeix una via d’esperança. Aquesta constant a l’obra de Tyler ha estat criticada al llarg de la seva carrera, per considerar que “mimava” exageradament als seus personatges. Com la mateixa autora afirma a una entrevista al diari britànic The Guardian, a ella li preocupen els éssers humans i l’estat actual de les coses; per aquesta raó i perquè li costa mantenir una visió optimista sobre la deriva del món actual, prefereix crear petits mons on, d’una manera modesta, les coses funcionen.

Si existeix una marca distintiva de la seva literatura aquesta és, sens dubte, la versemblança dels personatges que construeix. En aquest sentit, la seva formació acadèmica en Llengua i Literatura Russa per la Universitat de Columbia, podria haver estat una influència determinant en la introspecció de tots ells. Sigui com sigui, Anne Tyler s’ha convertit en un clàssic de la literatura nord-americana contemporània de la mà dels personatges que crea i ama alhora. Esperem que, més tard que d’hora,  la publicació de “A Spool of Blue Thread” torni a sorprendre’ns amb un conjunt de personatges de la universalitat a la que ens té acostumats.


Editorial: Lumen
ISBN: 9788426421333
Pàgines: 224 pàgines
Preu: 20,90 €

Nascuda a Minneapolis l'any 1941, Anne Tyler es va llicenciar en literatura russa a la Universitat de Columbia, a Nova York, i va treballar com a bibliotecària abans de dedicar-se per complet a l'escriptura. Ha publicat divuit novel·les, entre les que destaquen "Ejercicios respiratorios", "El turista accidental" o "Reunión en el restaurante Nostalgia". Ha guanyat el premi Pulitzer, el PEN/Faulkner i el National Book Critics Circle Award, entre altres.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies