28 i mig
9Valoració

“28 i mig” és pura màgia. Recrea cels de diferents moments de la vida i de la cultura. És un treball de creació molt bonic sobre la base de ‘Otto e mezzo’ de Fellini, on s’hi ha cedit lloc a una cadena d’extres molt benvinguts. Aquests t’obren un cel fantàstic, i igualment infinit, pel qual voles durant les dues hores d’espectacle. Un recull màgic i sublim de LaPerla29.

La Biblioteca de Catalunya acull a l’espai els nou actors que s’apropen lentament des del fons més profund. S’introdueix la història amb fragments molt especials del film ‘Una giornata particolare’ de Scola, portats per dos immensos artistes: Clara Segura i Pablo Derqui. Un altre professional, el jove i gran Pol López continua l’acció tot travessant paisatges de colors brillants de l’Àsia projectats a la blancor dels llençols que la Segura-Loren-Antonieta havia estat estenent. A partir d’aquí cal fer ús d’un cavall, bici, cotxe, vaixell o moto per poder seguir una fina línia amb moltes corbes dramàtiques: la cantarella italiana, la comicitat, Incendis, el clown, Vània, la tragèdia, l’acrobàcia, Pirandello, el xerrar mallorquí, Hamlet, Litoral, el cine, la música i la fantasia en el seu màxim esplendor.

L’estètica i els temes de Fellini persisteixen sota totes aquestes corbes. L’elegància, espurnes de vida de fantasia, espurnes d’energia del voler viure incansablement, també negre, la foscor, la crisi existencial, l’existència de l’art i de l’artista, els propis somnis i records. Sobre aquests fonaments s’hi construeix un entramat. La combinació de diferents autors i situacions dins el món fellinià ha estat molt encertada. Desdobla textos cap a llocs inexplorats, molt interessant, i mostra sorpreses en el moment que els textos de diferents èpoques es troben en un mateix espai i temps.

28 i mig LaPerla29

És una feina que cal veure més d’un cop. En dues hores hi cap molta informació. I encara amb més raó si part del treball explorat hi influeix l’emoció de l’espectador. S’ha utilitzat molt material excepcional de forma excepcional, on no hi falten llàgrimes, somriures, sospirs, records i riures lliures impossibles de frenar. És la característica que fa únic aquest projecte teatral. Òbviament cal sumar-hi una qualitat humana i tècnica d’actors molt, molt bona. Realment, tots sense excepció estan a l’alçada del codi teatral que estableixen. A destacar Segura, Cisteró, López i Derqui són impecables, tant amb allò tràgic com amb allò còmic.

Cal anar-hi, i com ja s’ha dit, més d’un cop. Si un es pot endinsar en aquesta màgia més d’una vegada, que ho faci. És màgia en l’estat més pur.

Web oficial:
Es pot veure a: Biblioteca de Catalunya
Text: Jeroni Rubió
Intèrprets: Tomeu Amer, Xavier Boada, Màrcia Cisteró, Pablo Derqui, Pol López, Clara Segura, Ernest Villegas, Montse Vellvehí

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X