"Victus" d'Albert Sánchez Piñol
8Valoració

Estem en plena guerra de Successió Espanyola.. Barcelona sofreix un setge desigual de tretze mesos i el bombardeig de més de trenta mil projectils per part de les tropes Borbòniques. Resisteix malgrat que saben que no guanyaran el setge. Benvinguts a “Victus”, un passeig per la història de la mà del pocavergonya de Martí Zubiría.

“Victus” és una novel·la històrica que ens trasllada a la guerra de Successió espanyola. Un conflicte que molts consideren la primera de les conteses mundials i que s’acaba l’11 de setembre del 1714 amb l’assalt a Barcelona. També és la història de Martí Zuviría, un jove barceloní, un alumne avantatjat del marquès de Vauban, que es converteix en un geni de l’enginyeria militar. Un pocavergonya sense desitjos de convertir-se en heroi i que prefereix passar per covard abans de perdre la vida fins el dia que es troba en una Barcelona assetjada on hi ha gent que li importa. Un antiheroi que ens explica la història des del seu punt de vista irònic, criticant a una banda i l’altra però amb el cor posat en els del seu bàndol i en la seva ciutat.

La figura de Martí Zuviría com a narrador és un dels punts claus i fonamentals d’aquesta obra de més de sis-centes pàgines. Sense ell tot aquest munt d’història que se’ns explica no ens seria ni tan amè i tan proper. En Martí ho apropa, fa còmplice al lector de les seves aventures, de les seves opinions i de les seves decisions. “Victus” és però una gran font d’informació històrica al servei d’un relat àgil, potent i directe, que ens porta de França a Barcelona passant per Madrid, Toledo, Tortosa o les batalles de Brihuega i Almansa. I és també una obra sobre la Barcelona irreductible del 1714, que va sofrir un setge desigual de tretze mesos i el bombardeig de més de trenta mil projectils.

Victus Albert Sánchez Piñol

L’altre punt clau és que cedeix la paraula als autèntics protagonistes de la història, des de la figura immensa d’en Villarroel, el general que va defensar la capital catalana amb llàgrimes als ulls, fins als civils i soldats anònims de totes les nacions que van lluitar a un costat i l’altre de les muralles. Fets històrics combinats amb les històries ficcionades que atrapen al lector que llegeix història sense tenir la sensació que estar dins d’un text carregós o escoltant una classe pesada.

“Victus” és una novel·la de bons contra dolents. D’herois contra vilans. Per molt que Albert Sánchez Piñol l’hagi escrit en castellà, la visió catalana i catalanista és innegable i dubto molt que des de l’altra costat de la frontera acceptin de bon grat moltes de les afirmacions de l’amic Zubiría. Però també demostra que la poca entesa ha existit sempre.

No dubteu a llegir-lo, un cop acabeu “Victus” us adonareu que la política catalana és la inventora de “la puta i la Ramoneta” i que no se’n desfaran mai de ser uns cagadubtes vocacionals. Si sou barcelonins us sentireu orgullosos de la vostra ciutat i de la gent que la va defensar en condicions adverses. Patireu per cada casa enderrocada a cop de canó i per cada ciutadà que hi va perdre la vida. I finalment, pensareu que l’11 de setembre s’hauria d’anar al carrer Villarroel a fer-ne ofrena floral i no pas al monument de Casanova.


Editorial: La Campana
ISBN: 978-84-96735-80-4
Pàgines: 608
Preu: 24,00€

Albert Sánchez Piñol. Barcelona, 1965. Antropòleg i escriptor. Ha publicat l’assaig satíricPallassos i monstres (Edicions La Campana, 2000) sobre vuit dictadors africans. La crítica ha dit que és un llibre formidable, que il•lumina a través de la documentació i la sàtira una fosca realitat que se’ns oculta. La novel·la "La pell freda" (Edicions La Campana, 2002) va suposar l’entrada d’Albert Sánchez Piñol en el camp novel•lístic amb una obra sorprenent per la seva força i originalitat. Ha aconseguit un èxit excepcional de venda i crítica i se n’han venut els drets de traducció a 37 llengües. "Pandora al Congo" (Edicions La Campana, 2005), amb més de 15 traduccions, "Tretze tristos tràngols" (Edicions La Campana, 2008) i "Victus" (Edicions La Campana, 2012), un autèntic fenomen de vendes, confirmen la qualitat de l’escriptor català contemporani més internacional.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies