Google i el cervell mundial
9Valoració

Comencem el nostre anàlisi dels millors documentals vistos en el passat DocsBarcelona parlant-vos de “Google i el Cervell Mundial”, un dels més vistos durant el festival i, francament un del millors. Una peça que precisament aquesta nit s’emetrà a les 21.50h dins del programa Sense Ficció de TV3. Bé, s’emetrà la versió que de 52 minuts, coses de la tele. Imagino que el muntador haurà suat tinta alhora d’eliminar fins a 37 minuts de la versió original, perquè l’enrenou muntat per Google i el seu Google Books sembla massa gran com per resumir-ho amb un parell de talls aquí i allà.

Però de que va això del Cervell Mundial? Resulta que l’any 1937, HG Wells va predir la creació d’un “Cervell Mundial”, una enorme biblioteca global que contenia tot el coneixement humà i que conduiria a una nova forma major d’intel·ligència. “Google i el Cervell Mundial” mostra com setanta anys després Google es disposa a fer d’aquella predicció una realitat.

Imatge de "Google i el cervell mundial"

L’any 2002 Google va començar a escanejar a tort i a dret milions de llibres d’arreu del món, i al principi tot semblava molt maco, com tot el que fa Google. La informació de tots aquests llibres estaria a l’abast de tothom, sense importar on vivíssim o quina fos la nostra posició social. Però què hi ha dels interessos de Google? De fet, la representació de la companyia en el documental queda reduïda a un friki visionari fan d’Star Trek. Però aviat descobrim que el seu objectiu no era només crear una enorme biblioteca global, sinó fer servir tot aquest coneixement per a un propòsit més gran i reservat: desenvolupar una nova forma d’intel·ligència artificial. La veritat és que espanta una mica. Imagineu la quantitat d’informació que podrien extreure si el seu projecte de Google Glasses triomfa. Poder concentrat, interessos ocults i diners a la vista, així es dibuixa l’altra cara de Google.

El Pare Damià Roure és director de la Biblioteca del Monestir de Montserrat i una de les estrelles del documental. Mentre va passant les pàgines d’un llibre de pregàries del s.XVI escanejat per Google, en Pare Damià explica amb orgull i satisfacció com ara aquest tipus de el textos “sagrats” arribarien a tothom. Però quan li pregunten si l’havien pagat per fer-ho i què hi pensava de que algú pogués fer-ne negoci, el Pare és queda mut, amb una cara…

El Pare Damià Roure a "Google i el Cervell Mundial".

Però no tothom es deixa enganyar tan fàcilment com en Pare Damià. Hi ha qui des del principi no veu amb bons ulls l’iniciativa de Google. Veus discordants provinents d’altres països o d’associacions d’escriptors que vetllen pels seus drets d’autors. Posicions confrontades que acaben en tribunals, i que en aquest documental estan molt ben reflectides amb un bon grapat d’entrevistes a personatges clau en aquesta història de continus estires i arronses.

La pel·lícula és va estrenar el darrer Festival De Sundance, amb una exitosa acollida, s’ha endut els premis al Millor Documental dels RIFF i del Rincon Internacional Film Festival, i s’està emetent  a les televisions d’arreu del món (BBC4, Arte, DR, VPRO, Lichtpunt,…). Reconeixement que avalen, més que nosaltres, un documental de coproducció anglesa i catalana, dirigit per Ben Lewis, però en el que es nota molt l’empremta catalana. Google és vol menjar el món, els del documental a Google i nosaltres ens passarem una bona estona menjant-nos el cap. No us el perdeu.

Des del 19 de juny, es pot veure “Google i el cervell mundial” a través del bloc de Sense Ficció.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X