"Bioko" de Marc Pastor
6Valoració

“Bioko” és la nova novel·la de l’escriptor barcelonès Marc Pastor. Si en la seva anterior obra, “L’any de la plaga”, ens presentava una invasió silenciosa a la Barcelona contemporània, en aquesta canvia radicalment l’escenari i retrata una aventura d’època colonial, però passada pel sedàs de la realitat històrica.

Moises Corvo és un infant de marina de l’armada espanyola que, poc amant de la disciplina i els valors marcials, es veu obligat a viatjar a l’illa de Fernando Poo per complir la seva condemna. Allà li tocarà conviure amb personatges que res volen saber de la mare patria i que tenen com a únic fi sobreviure un dia rere altre sense donar explicacions a ningú. I és aquí, i degut a una sèrie de crims, quan el protagonista, mogut per un rampell de justícia divina, comença a descobrir incòmodes històries que li portaran no pocs problemes.

Es nota que l’autor és un amant de la literatura d’aventures vuitcentista i ens ho mostra tant implícita com explícitament al llarg de la trama. Stevenson, Poe, Conan Doyle, Kipling, Verne i molts d’altres poden venir-nos al cap mentre llegim, però també se’ns mostra la cruesa i la tensió de la convivència entre uns colons que no suporten uns natius que no volen ser colonitzats i que, a la menor oportunitat, ho demostren. I és la combinació entre fantasia i realitat el que fa destacar “Bioko” entre altres novel·les. Quan ens submergim en la lectura, podem sentir la pudor de les casernes i ciutats, l’opressió sufocant de la selva tropical, el menyspreu i la supèrbia de l’home blanc, l’odi i la tensió que molt probablement es respirava a la illa en aquell moment històric. Tot això no destorba sinó que complementa la trama d’aventura dotant-la de versemblança.

Els personatges, gens plans i amb transfons i personalitats interessants, es van introduint a poc a poc per a passar a ser protagonistes de les seves pròpies trames que es van entrellaçant i accelerant fins arribar a un vertiginós clímax que ens deixa vàries conseqüències interessants, adequades per començar nous projectes, incloent el sorprenent final.

En definitiva, “Bioko” és un llibre per gaudir del plaer de llegir i de l’aventura sense donar-li moltes més voltes. En altres paraules, Marc Pastor ens regala una llaminadura sense la intenció de que ens quedem sense gana per al primer plat.


Editorial: Ara Llibres
ISBN: 9788492941919
Pàgines: 432 pàgines
Preu: 19,90 €

Marc Pastor (Barcelona, 1977) és criminòleg i explorador culturalment dispers. Va combatre els nazis a Montecristo (Proa, 2007) i va traçar el perfil criminal de la vampira de Barcelona a La mala dona (La Magrana, 2008), amb la qual va guanyar el I Premi Crims de la Tinta de novel·la negra. A L’any de la plaga (La Magrana, 2010), va alertar d’una imminent invasió dels ultracossos a Barcelona. Actualment treballa a la policia científica dels Mossos d’Esquadra.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies