"I és així com la perds" de Junot Díaz
7Valoració

Després d’una espera de gairebé set anys, per fi ens arriba la nova novel·la de Junot Díaz, l’autor de la inovidable La maravillosa vida breve de Óscar Wao, guanyadora del premi Pulitzer de ficció de l’any 2007. I és així com la perds gira al voltant de la vida d’un dominicà que de nen arriba a Nova York. Es tracta de la narració d’una sèrie d’episodis de la seva vida, sense ordre cronològic, amb molts personatges que van passant i marcant la seva existència.

En Yúnior és un dominicà que arriba des de Santo Domingo als Estats Units als anys 70, amb el seu germà i la seva mare, per reunir-se amb el seu pare, que treballa a Nova York. La difícil relació amb ell, l’adaptació al nou país i la maduració del Yúnior són l’eix principal de la història, que ens mostrarà la situació del gueto dominicà a la Nova York dels 70 i els 80, la polaritat d’unes costums amb diferències molt marcades i la realitat de com aquestes poden arribar a marcar tota una vida.

D’estructura menys ambiciosa que la novel·la anterior de l’autor, “I és així com la perds” és una col·lecció de relats curts amb el Yúnior com a centre de la història. I es que se’ns presenten, sense ordre cronològic, diferents episodis importants en la vida del protagonista, que sembla en ocasions un alter ego de l’autor. No hi ha cap dubte de que hi ha dos grans eixos al voltant del qual es mou l’obra: l’adaptació de l’immigrant a la difícil vida als Estats Units, per una banda, i la tortuosa relació amb les dones, per una altra, marcada per la influència de la seva mare, l’abandonament del pare, la relació d’admiració – odi amb el seu germà (el més chulo del barrio) i, evidentment, per les dones que van apareixent a la seva vida. Això es tradueix en un aplec de relats una mica irregulars, on alguns, de to marcadament emotius, resulten prou interessants, i d’altres, potser més frívols, es queden una mica en no res.

Si bé les habilitats narratives de Junot Díaz són inqüestionables, la novel·la resulta poc interessant en alguns dels seus trams, tot i que es compensa amb la força d’altres i amb la brevetat de la mateixa. L’estil de l’autor, amb el seu spanglish (que en la traducció és una combinació de castellà i català) i la visió del món dominicà, és inconfusible, i tot i que la seva obra encara és prou escassa, el to ja és recognoscible, cosa que el dota d’un estil marcat, agradable i prou engrescador. Tot i així, i com a reconegut fanàtic de l’Óscar Wao i les seves aventures, aquest “aperitiu” no ha fet res més que potenciar les ganes insanes d’una nova novel·la de l’autor. Vistos els milers de projectes del Sr. Díaz com a jurat de concursos literaris, professor universitari o editor, tot fa pensar en que ens farà esperar una pila d’anys un altre cop.


Editorial: Edicions 62
ISBN: 9788429771190
Pàgines: 200 pàgines
Preu: 16,90 € / 14,99 € (ebook)

Junot Díaz (Santo Domingo, República Dominicana, 1968) és professor d’escriptura creativa i escriptor. Ciutadà nord-americà, va rebre el premi Pulitzer de ficció l’any 2007, i ara en formar part del jurat. Actualment és professor a la Universitat de Siracusa i al Institut Tecnològic de Massachussetts (MIT), a més de l’editor de ficció de la Boston Review. És conegut per la seva única novel·la, "La maravillosa vida breve de Óscar Wao", del 2007. Ha escrit ,a més, un gran nombre de contes i històries curtes publicades en molts mitjans americans.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X