El fi de les temporades de les series més conegudes i de llarga durada, dóna la oportunitat de descobrir altres produccions més curtes i menys renombrades que podrien passar-nos desapercebudes. Una d’elles aterrava a la BBC America a final de Març i aquesta setmana ha acabat després de 10 capítols del tot recomanables.

Orphan Black” és una de les produccions nordamericanes de la franquícia de la BBC a Estats Units, que cada vegada va apostant més per la factura de productes propis i no ser només la reemisora dels que li venen de l’altre costat de l’Atlàntic. Va rebre llum verda per convertir-se en serie a mitjans de 2012 i ha tirat endavant de la mà de les productores canadenques Bell Media i Temple Street. Els seus creadors son Graeme Mason (el guionista de la fascinant “Cube” que després ha fet carrera a la tele) i John Fawcett (director de diversos capítols de sèries com “Spartacus”, “The secret circle”, “Queer as folk”, “Xena”, “Lost Girl”, “Saving Hope”,…). Dos artífexs doncs ja bregats en el món del fantàstic i la ciència ficció i amb bon pols pel suspens.

La sèrie s’inicia amb un curiós incident. La Sarah Manning és una jove orfe que s’ha criat en cases d’acollida i ja d’adulta ha portat una vida bastant erràtica, sobrevivint amb feinetes il.legals. Ara però, es disposa a redreçar la seva vida i reclamar la custodia de la seva filla de set anys, Kira, a qui va deixar a càrrec de la seva mare adoptiva, la Sra. S. Però quan la Sarah espera per agafar el tren de tornada a casa, es topa amb una altra noia que és clavada a ella i que salta a les vies sense pronunciar paraula. Commocionada i encuriosida, la reacció de la Sarah és agafar el bolso de la suïcida i sortir corrent. Així descobreix el nom i l’adreça de l’altra noia, Beth Childs, i decideix ocupar la seva identitat amb la intenció de prendre-li els diners que podés tenir al banc i quedar-se la seva casa.

Però ben aviat, la Sarah descobreix que la Beth era una policia que estava essent investigada per haver disparat contra una dona desarmada, que a casa convivia amb el seu novio amb qui no passava el millor moment i que ocupar la seva identitat no serà tant fàcil com es pensava. Però sobretot, la Sarah descobreix que la Beth només era una de tantes altres còpies d’ella mateixa que hi ha escampades pel món i que algú s’està dedicant a matar-les una per una.

Comença així una cursa contrarellotge per descobrir d’on han sortit els seus altres jo, qui les vol veure mortes, que va portar la Beth a suïcidar-se, quina importància té la seva pròpia filla i quin paper juguen en tot plegat les persones del seu entorn.

Tatiana Maslany a "Orphan Black"

Amb aquest punt de partida comença una sèrie que coqueteja amb el tema de la ciència-ficció i la clonació, però que sobretot és un thriller dinàmic i intrigant, que no es passa d’enrevessat fins a perdre l’espectador però si sap anar introduint els punts de gir adequats per tenir-te atrapat amb la historia. Així, “Orphan Black” reparteix bé els seus misteris, els seus moments d’humor i els seus moments d’acció, per construir una temporada que no decau sinó que aguanta molt bé el ritme de principi a final.

Un altre factor que ajuda a la qualitat de la sèrie és el càsting de la seva protagonista, la canadenca Tatiana Maslany, una noia amb una llarga trajectòria a qui recentment ja havíem vist en altres sèries com “Un mundo sin fin” o “Being Erica” i a pel.lícules com “Todos los días de mi vida”. Aquí se’n surt amb nota del repte de, mitjançant unes ulleres, un serrell o un tenyit de cabell, interpretar les diferents personalitats dels seus clons: la noia dura que és la Sarah, la neuròtica mestressa de casa Alison, la lliberal científica Cosima, la fanàtica religiosa Helena, la freda policia Beth, o la malaltissa Katja. I no només això, sinó que tot sovint els personatges es fan passar els uns pels altres per tal d’anar resolent el misteri.

Dylan Bruce i Tatiana Maslany a "Orphan Black"

La secunden de manera eficient una veterana com Maria Doyle Kennedy en el paper de la Sra. S., Kevin Hanchard com a Art (el detectiu company de la Beth que sospita que alguna cosa no acaba de quadrar), Dylan Bruce (en el paper de Paul, el novio de la Beth sorprès –no desagradablement- per l’aparent canvi d’actitud de la seva novia) i, sobretot, Jordan Gavaris, que interpreta a Felix, el germà adoptiu i millor amic gay de la Sarah, un personatge que aporta el toc d’humor més “british” a la sèrie amb la seva manera de ser i les perles que va deixant anar.

Amb aquests ingredients, “Orphan Black” ha tingut una notable acollida, amb un milió d’espectadors en l’estrena, la sèrie s’ha mantingut per sobre del mig milió de seguidors per capítol de mitjana. Una xifra que la BBC ha donat per bona per garantir-li una segona temporada que s’estrenarà al 2014 i més quan ha vingut acompanyada de bones crítiques i un fenomen boca-orella que fa que mica en mica més gent vagi coneixent la sèrie. Diversos mitjans van acollir el pilot amb notes d’excel.lent i la valoració en llocs com metacritic es manté en un notable alt tant per part de la premsa com dels espectadors.

Kristian Bruun i Tatiana Maslany a "Orphan Black"

En resum, doncs, “Orphan Black” és una aposta recomanable si busqueu una bona sèrie després d’haver acabat les temporades de les habituals. 10 capítols emocionants i ben tramats, que porten un tema que podría ser massa complicat i fosc com és el de la clonació d’una manera lleugera i que permet anar teixint un thriller que atrapa.ORPHAN BLACK

Creadors: John Fawcett i Graeme Manson
Guionistes: John Fawcett, Graeme Manson, Alex Levine i Karen Walton
Directors: John Fawcett i T.J. Scott
Intèrprets: Tatiana Maslany, Jordan Gavaris, Dylan Bruce, Maria Doyle Kennedy, Kevin Hanchard, Matt Frewer, Kristian Bruun
Música: Trevor Yuile
Durada dels capítols: 40 minuts
Data d'estrena: 30 de març de 2013
Cadena Emissió: BBC America

Web oficial


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X