Ja està. S’ha acabat. Ha passat per les nostres vides fugaç però ens ha deixat la seva empremta. Apropar-se al DocsBarcelona és fer-ho a l’experiència. Han estat poc més de quatre dies però ens ha permès viure un gran ventall d’emocions. Ens ha fet reflexionar, riure, plorar, entendre, viatjar. Hem de felicitar al DocsBarcelona. Per això, però també per que és un festival que no para de créixer. Aquest any Estrella Damm i Munich amplien la llista d’espònsors, el nombre d’espectadors ha augmentat un 40%,  i la seva programació cada vegada és més amplia. Tant que resulta pràcticament impossible veure tots els documentals seleccionats. Ja ens agradaria.

Protagonistes del DocsBarcelona 2013

El passat diumenge el cinema Aribau Club acollia la cerimònia de clausura del festival, presentada pel periodista Toni Puntí i amb la presència del director de tot plegat, Joan Cases, que va mostrar el seu entusiasme per l’èxit aconseguit en la present edició, en la que fins i tot l’Interdocs multiplicava per quatre les previsions de participació.

El documental seleccionat per tancar el festival va estar “North of the Sun”, l’aventura de dos joves estudiants de cinema Inge Wegge i Jørn Ranum a la recerca de l’onada perfecte. Però lluny de les palmeres i el sol, decideixen endur-se les seves estimades planxes de surf a una illa de l’Àrtic a la costa del nord de Noruega. Com Wegge i Ranum, segurament el jurat del DocsBarcelona (Quim Casas, Judith Colell, Oriol Porta i Alfred Vernis) ho a tingut difícil en la seva recerca, en aquest cas, del documental perfecte.

"North of the Sun" d'Inge Wegge i Jørn Ranum

Al final van ser cinc i no quatre els films premiats, ja que “Bajarí” d’Eva Vila es va endur una menció especial reconeixent el seu treball de recuperació de la memòria de la bailaora Carmen Amaya i el seu viatge al cor de la Barcelona Gitana.

"Bajarí" d'Eva Vila

El premi de Teens & Docs, escollit pel públic més jove, va caure en mans de Roger Soldevila, Isaac Martínez i Josep Parés, directors de “En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson”, que com ve diu el títol ens explica la història de Neil Harbisson (també present a la gala) el primer cyborg del món, un noi que pateix d’acromatisme (només hi veu en blanc i negre) fins que l’implanten un xip-Eyeborg al cervell que li permet traduir els colors a sons.

“En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson” de Roger Soldevila, Isaac Martínez i Josep Parés

El públic general per la seva banda va premiar “Con mi corazón en Yambo”. I és que resulta difícil no quedar commocionat amb la història de María Fernanda Restrepo i el seus germans. El 1988, els germans de María Fernanda, la directora del film, van ser segrestats, torturats, assassinats i desapareguts per la policia equatoriana. Desprès de més de 20 anys, de la seva desaparició es reobre una nova recerca a Yambo.

"Con mi corazón en Yambo" de María Fernanda Restrepo

El premi nou talent, lliurat pel jurat del festival, va caure en mans de la xilena Maite Alberdi i el seu “El salvavidas”, en el que ens explica ,sense necessitat de gravar el mar – tot un repte -, de Mauricio, que creu que el millor socorrista és aquell que no entra mai a l’aigua, que un bon professional aplica mesures preventives per evitar que la gent s’ofegui. Tot el contrari que  Jean Pierre, el socorrista de la torre veïna, a qui Mauricio no pot ni veure.

"El salvavidas" de Maite Alberdi

Finalment el premi DocsBarcelona a la millor pel·lícula se l’endugué la sòrdida, crua i valenta “The Act of Killing” de Joshua Oppenheimer, retrat d’Anwar i els seus amics, uns assassins confessos de més d’un milió de persones, es comprometen a explicar-nos la veritat. Però amb una condició,  volen esdevenir estrelles dels seus gèneres cinematogràfics favorits: gàngster, western i musical. Ells escriuen els guions, ells s’interpreten i juguen a ser les seves pròpies víctimes. Tremend!

"The Act of Killing" de Joshua Oppenheimer

No ens agradaria concloure l’article sense com a mínim mencionar altres documentals que malgrat s’hagin quedat sense premi mereixen també distinció. Com l’interessantíssim i ben muntat  “Google i el Cervell Mundial”,  l’emocionant “I am Breathing”, la sorpresa de “The Queen of Versailles”, o l’emotiva i bella “Approved for Adoption, per citar-ne quatre. De fet creiem que mereixen més que una simple menció. És per això que els dedicarem especial atenció amb una sèrie d’articles setmanals en els que us parlarem en detall de cada un d’ells  i d’altres films que ens han cridat l’atenció en aquest DocsBarcelona 2013. Així que esteu atents i  arreveure!

Pel·lícules del DocsBarcelona 2013

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies