"Hannah y Emil" de Belinda Castles
6Valoració

Una novel·la que recrea amb extrema cruesa i amb molta humilitat la vida de dues persones molt diferents i alhora molt semblants en un període històric fosc marcat per la Primera i Segona Guerra Mundial. Una història irresistible d’amor i valentia en temps desesperats, on l’esperança és l’últim que es perd i la noblesa de caràcter i la sinceritat poden donar lloc a una llavor de primavera en una època freda d’hivern constant.

El nostre protagonista masculí és l’Emil, un veterà alemany de la Primera Guerra Mundial, que torna a casa i es troba un país trasbalsat. La inflació i la desocupació precipiten a Alemanya cap a la catàstrofe i la participació d’Emil a la resistència l’obliga a abandonar la seva llar i la seva família. En definitiva, un alemany que considerava el nazisme com una malaltia pel poble i que pel camí perd la seva família.

La nostra protagonista femenina, i en molts aspectes la heroïna, és la Hanna, una jove i poliglota jueva russa que, ansiosa per conèixer món, decideix viatjar a Europa i recorre un continent abocat a la guerra total.

Brussel·les serà el marc on els camins de l’Emil i la Hannan és creuaran fins al final dels seus dies. El lector viatjarà amb ells a Londres, França, Alemanya i Austràlia, on l’horror de la guerra els seguirà, els separarà i els retrobarà. La guerra és mantindrà de fons, recordant-los contínuament que són estranys a tot arreu, fins i tot al seu propi país.

El que colpirà més als lectors és saber que es tracta d’una historia real, que l’Emil i la Hannah va existir de veritat i van ser els avis de l’autora Belinda Castles, cosa que és nota en les descripcions de tots dos, de la seva infantesa, joventut i maduresa, són uns personatges càlids, propers, escrits amb el cor a la ma i amb molta melangia.

La narrativa és lineal i amb un to pausat que deixa que el lector s’enfonsi en la historia; manté aquest tempo durant tota la narració sense alteracions brusques ni desconcertants, dona la sensació que cada capítol ha estat escrit i repassat infinitat de vegades fins arribar al to just. Compagina un capítol de la Hannah amb un de l’Emil, marcant clarament en qui recau el protagonisme i en veu de qui parla l’escriptora.

Us deixarà amb la pell de gallina: no omet la realitat històrica, els problemes dels treballadors, les dones sufragistes, els camps de concentració, els bombardejos, la mancança d’aliments i la separació de famílies. Quan tanques el llibre per ultima vegada i mires la societat, dones gràcies de tot allò que tens, poder anar a la cuina i tenir menjar, un gest tan senzill com obrir una aixeta i tenir aigua, cert que ara tenim molts problemes però no els canviaria per la vida que aquells homes i dones van patir durant la Guerra.

Una història per lectors que creuen en la superació enfront l’adversitat, que l’amor és el motor que fa girar el món, que quan deixes de lluitar has perdut la batalla i que somien amb un demà millor que l’ahir.

Una historia que parla de sentiments escrita amb molt sentiment.


Editorial: Suma de Letras
ISBN: 9788483654866
Pàgines: 491 pàgines
Preu: 20 € / 8,99 € ebook

Quan no escriu, Belinda Castles treballa com a editora. Viu amb el seu marit i les seves filles a Sidney. Té un doctorat en escriptura de ficció per la universitat de Manchester. La seva primera novel·la es titula “Falling Woman” i la segona, “The River Baptists”, va rebre el premi The Australian / Vogel Literary Award el 2006.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X