"Ulls de gel" de Carolina Solé
7Valoració

Carolina Solé s’estrena en el món editorial amb “Ulls de gel”, una novel·la ambientada a la Cerdanya amb una mort com a punt de partida però que realment és una història de famílies, de personatges, d’ambicions i de passats que condicionen futurs.

La Cerdanya, mes de novembre. Plou de matinada i una boira densa cobreix el fons de la vall. El cos d’en Jaume Bernat, el terratinent més poderós de la comarca, jeu inert sobre la terra gèlida d’una era. Entre els veïns, totes les sospites apunten a la Dana Prats: la seva família manté un litigi generacional amb la família Bernat per un assumpte de terres. Assetjada, la Dana demana ajuda a la seva amiga d’infància, l’advocada Kate Salas, que tornarà al seu poble natal disposada a demostrar la innocència de la seva amiga.

“Ulls de gel” és una història de famílies que ens convida a reflexionar sobre l’ambició i els seus límits, sobre la manera com la infantesa condiciona la vida adulta, sobre les ofenses que el temps i la memòria converteixen en greuges imperdonables… I sobre la inexcusable necessitat de perdonar.

Per què aquests “Ulls de gel” és una novel·la costumbrista amb tocs de negre. Sí, es parteix d’una mort, però aquesta és una excusa per endinsar-nos en els recels, ambicions, enveges i amors i odis dins de les famílies i entre elles, perquè la família acaba conformant la nostra manera futura de ser. La millor virtut de la novel·la de Carolina Solé és la creació de personatges. Com els envolta d’una història, d’un passat, un present, de virtuts i defectes fins a donar-li’s les tres dimensions que els fa creïbles. En aquest sentit el més destacable és la relació que estableix entre els personatges principals. L’amistat entre la Kate i la Dana, els problemes del J.B. i la Kate amb els respectius entorns laborals, les tensions dins de les famílies i sobretot, la química que desprèn la parella protagonista. Sembla evident, per la manera de deixar les trames personals sense tancar, que hi ha futur per aquests personatges en futurs projectes.

L’estrena de Carolina Solé en el món literari atrapa, sobretot si ets dels que t’agrada ficar-te i endinsar-te a fer el tafaner en móns privats d’altres i assabentar-te de les seves misèries. Si vols una novel·la negra de l’estil més clàssic “Ulls de gel” no seria la tria més adient, perquè podries quedar decebut. La trama del crim, ja ho he dit, és una mera excusa i mentre un s’apropa al desenllaç passa a un segon terme. Aquest és el meu però a “Ulls de gel”, una certa decepció que la resolució del cas es converteixi en una cosa que t’expliquen de manera bastant colateral i que no es deixa a viure en primera persona al lector. Amb tot, “Ulls de gel” m’ha agradat principalment pels seus personatges i per ells espero que tinguin més aventures que m’agradarà llegir.


Editorial: Columna
ISBN: 978-84-6641-603-0
Pàgines: 800
Preu: 19,90€ (ebook:13,99€)

Carolina Solé (1966) va néixer en el si d'una família d'empresaris i va abandonar els estudis d'Economia per muntar el seu propi negoci en el sector tèxtil. Casada des del 1992 i mare de dos fills adolescents, aquesta voraç lectora i apassionada del cinema va planejar des de sempre jubilar-se als quaranta i començar un nou camí professional. Per això es va formar a l’escola d'escriptura creativa de l'Ateneu Barcelonès. "Ulls de gel" és la seva primera novel·la, ambientada a la vall més extensa dels Pirineus, la Cerdanya.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies