Carolina Solé es declara una voraç lectora i apassionada del cinema. Sempre es va planejar jubilar-se als quaranta i començar un nou camí professional. Per això es va formar a l’escola d’escriptura creativa de l’Ateneu Barcelonès. “Ulls de gel” és la seva primera novel·la, ambientada a la vall més extensa dels Pirineus, la Cerdanya i sembla que en vindran més.

Que et porta a escriure?

Un descobriment, el de l’immens plaer d’inventar i construir les històries que m’han agradat des de sempre, i una punxada, la que em va deixar a l’ànima la primera novel·la que vaig llegir de Doris Lessing.

Primera novel·la, 800 pàgines… déu n’hi do. Tot això és culpa dels cursos de l’Ateneu o ja tenies una idea clara del que volies escriure? De què t’han servit les classes allà…?

Tenia clars el gènere, la història i el guió. Les set-centes pàgines són el resultat de voler construir personatges multidimensionals, gairebé reals, amb els quals el lector pogués connectar i empatizar, i també volgués saber-ne més.
L’Escola d’Escriptura de l’Ateneu és la universitat de l’escriptura. T’ensenyen les eines i recursos, i et fan ser conscient del que vols dir i quina és la millor manera de fer-ho. Sens dubte, és una de les millors decisions que he pres i crec que qualsevol que es plantegi escriure hi hauria de passar un parell d’anys com a mínim.

Per què la Cerdanya? Quina relació tens amb el lloc?

Conec la vall i és un lloc que em fascina, sobretot els cels i les petites valls profundes i aïllades, de difícil accés. A més, compleix una sèrie de condicions que em calien per fer creïble la història, com una societat tancada on els pecats no prescriuen i una ambició potent i ancestral per la terra que només és creïble en llocs rurals com la Cerdanya.

Carolina Solé

Quines referències literàries tens?

M’encanta el realisme màgic dels llatinoamericans, García Márquez, Cortázar, Allende. La capacitat de punxar-te l’ànima de Coetze o Lessing, el suspens de Patricia Highsmith i el ritme trepidant o la fredor de Jo Nesbø. Però crec que tot el que llegim ens deixa alguna cosa, encara que només sigui el convenciment que just allò és el que no volem fer.

Què té de negre nòrdic i que té de negre mediterrani “Ulls de gel”? Per què has triat aquest gènere per a una primera novel·la?

De nòrdic només en té el títol. La resta és pur mediterrani, escenes familiars, gastronomia i molta vida al carrer i als bars. Aquí som molt tribals, més extravertits i familiars, i això és el que volia mostrar en “Ulls de gel”. Una societat diferent, del sud, càlida i temperamental.
Quant al gènere, em fascina la ment humana, analitzar o crear les motivacions que poden dur algú a actuar amb crueltat desmesurada o fer coses inconcebibles en condicions normals. Les psicopaties o el mal “per se” són els temes que em sedueix treballar en les novel·les.

Dolores Redondo, Camila Lackberg, Asa Larsson… la novel·la negra actual és femenina. Que creus que aporta de diferent una dona a l’hora de crear les trames i personatges?

Aportem un punt de vista diferent, més de personatge amb entorn, de vida personal amb fills, etc. Són coses que ells no solen tocar però que al públic li agrada saber. A més, no podem oblidar que les dones llegim molt més, ara fins i tot novel·la negra.

La parella Kate-J.B. és explosiva….els retrobarem en altres novel·les? Perquè resols el cas però les trames personals queden força enlaire. Quins són els teus projectes futurs?

“Ulls de gel” és la primera d’una sèrie protagonitzada pels mateixos personatges. En cada entrega es plantejarà, investigarà i resoldrà un cas, però els personatges segueixen, hi ha molt per explicar d’ells, del seu passat i de les complexes relacions que s’establiran entre ells en el futur. Per això al final hi ha trames obertes i temes per resoldre. Els lectors em diuen que es queden amb ganes de més, i aquest era el segon dels meus objectius. El primer és entretenir-los al llarg de les set-centes pàgines de la novel·la.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X