"Las doce moradas del viento" de Ursula K. Le Guin
7Valoració

Ursula K. Le Guin és una de les autores de ciència-ficció i fantasia més conegudes i que ha rebut millor crítiques. El cicle d’Ekumen o el de Terramar són algunes de les seves novel·les més recordades i que demostren les virtuts de l’escriptora a l’hora de desenvolupar mons i trames complexes. Però el talent de Le Guin és parell quan parlem del treball amb el conte, un format molt complex que pocs autors dominen.

“Las doce moradas del viento” reuneix en ordre cronològic disset relats de l’autora. De temàtica molt diferent, alguns estan més propers a la ciència-ficció i d’altres a la fantasia, com tota la carrera de K. Le Guin però tots ells parlen d’aquells temes que la preocupen i s’apropen a problemes presents en la nostra societat o reflecteixen les relacions entre sexes o entre joves i grans.

“Las doce moradas del viento” conté històries molt diferents, gèneres molt llunyans i molta dispersió temporal. Són obres recollides per l’autora, contextualitzades amb una introducció prèvia al començament de cada conte i que permeten veure una evolució del seu treball des del començament dels 60 fins a mitjans anys 70.

Els contes se situen al principi de la carrera de l’autora i per aquest motiu no tots estan a l’alçada i en general es pot veure un procés de millora continu. Constitueixen el germen d’obres posteriors; per exemple, “La palabra que desliga” o “El poder de los nombres” donen lloc al que després seria Terramar o “El rey de invierno” a “La mano izquierda de la oscuridad”. Són contes primerencs, especialment algun d’ells com “El collar de Semley”, que fins i tot la mateixa K. Le Guin critica, però en general interessants, ben escrits i que contenen reflexions que van més enllà del que es pot llegir en primera instància.

Com diu Rosa Montero a la introducció, “Debo confesar que personalmente es un consuelo comprobar que incluso los grandes maestros tienen que aprender su oficio”, el treball aquí presentat és gairebé un assaig, uns primers passos que la portarien a escriure una llarga sèrie d’obres mestres i és aquí on radica el seu interès. Es tracta d’una recopilació recomanable per seguidors de l’autora que estiguin acostumats al seu estil, a la seva manera d’introduir els temes, a llegir entre les línies que escriu i a estimar els seus mons i les seves filies. Aquells que s’apropen a l’autora per primer cop no trobaran aquest llibre tan satisfactori de manera global.

“Las doce moradas del viento” és un llibre imprescindible pels seguidors de l’autora, per entendre com treballava i com va aprendre i també és l’oportunitat de llegir uns quants bons relats, alguns d’ells, com “Abril en París”, de gran qualitat.


Editorial: RBA
Pàgines: 352 pàgines
Preu: 18,00 €

Coneguda per les seves novel·les, contes de ciència-ficció i fantasia, Ursula K. Le Guin és un dels grans noms d'aquest gènere. Ha creat els cicles de l'Ekumen i de Terramar, ha guanyat diversos previs Hugo, Nebula, Jupiter i Locus i diversos guardons pel conjunt de la seva carrera.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies