"La muerte del corazón" de Elizabeth Bowen
10Valoració

Considerada com una de les 100 millors novel·les del segle XX per la revista Time, l’editorial Impedimenta edita per primer cop a Espanya “La muerte del corazón” d’Elizabeth Bowen, un relat ambientat al Londres d’entreguerres, on la tensió esdevé un personatge omnipresent, i al qual la hipocresia de les classes acomodades resulta incomprensible per l’adolescent de 16 anys que protagonitza la història. La lluita inconscient per mantenir la innocència es transforma en el fil conductor d’un llibre ple de profundes reflexions i precioses descripcions.

Amb una acurada traducció a càrrec del traductor i escriptor Eduardo Berti –autor d’”El país imaginado”, editada per Impedimenta–, aquesta novel·la fa un minuciós recorregut sobre com la visió adulta de les coses s’imposa dramàticament a l’existència de Portia Quayne, una jove orfe acollida pel seu mig germà durant un període mínim d’un any. Thomas Quayne conviu amb la seva dona Anna quan l’arribada de Portia es produeix. Tots dos, Thomas i Anna, mantenen una relació matrimonial distant basada en el individualisme, que troba com a refugi el balafiament i la superficialitat.

La novel·la, estructurada en tres parts gairebé metafòriques del que representaria la pèrdua de la innocència: El mundo, La carne i El diablo, presenta amb fredor els esdeveniments que se succeeixen, amb un equilibri perfecte, entre les actituds d’aquells que fan veure que no passa res i les d’aquells que amaguen la incomprensió d’allò que se’ls hi estan fent. L’autora utilitza el diari de Portia com a recurs per aprofundir més en el contrast d’aquestes dues maneres d’interpretar la vida, element que facilita al lector reprendre aquella etapa vital en la què la puresa dels pensaments no dóna cabuda a les segones intencions característiques de la vida adulta.

Sense ànims d’emetre judicis sobre la vida personal de l’autora, s’adverteix una semblança més que subratllada entre la seva vida matrimonial i la relació que Anna, la cunyada de Portia, manté amb Thomas. Elizabeth Bowen va tenir una vida personal marcada per l’escàs contacte físic amb el seu marit Alan Cameron, no obstant això, Bowen va tenir vàries relacions extramatrimonials, una de les quals duraria anys. Coincidències a banda, el dibuix que es fa a la novel·la de la superficialitat de la classe acomodada assombra al lector degut, sobretot,  a l’absència de concessions amb la què es retracta.

Considerada com una brillant successora del cercle de Bloomsbury –al què ingressaria a principis dels anys 20–, la seva obra està considerada com una peça clau en la literatura britànica del segle XX, junt a la de Virgina Woolf o Iris Murdoch. L’editorial Impedimenta, per la seva banda, prepara l’edició d’una altra de les seves novel·les: ”El calor del día”. Fins llavors, ens quedem amb la plaent sensació que “La muerte del corazón” ens deixa.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-15130-38-3
Pàgines: 406 pàgines
Preu: 23,95 €

Elizabeth Bowen va néixer a Dublín l'any 1899. Amb 13 anys, per la mort de la seva mare i els problemes del seu pare, va marxar a Londres a viure amb els seus oncles. Va estudiar art però ben aviat va veure que el seu talent estava en l'escriptura. "Encounters", "La muerte del corazón" o "El calor del día" són algunes de les seves obres.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies