"La salvación de una santa" de Keigo Higashino
7Valoració

Un ric empresari de Tòquio mor a casa quan està sol. Al costat del cos troben una tassa de cafè enverinat. Totes les acusacions van a parar cap a la seva esposa, encara que aquesta té una bona coartada. Ella es trobava a 100 quilòmetres de distància i per tant no podia haver col·locat el verí a la beguda. Els detectius Kusanagi i Utsumi hauran de parar atenció a tots els detalls per poder desentrellar aquest misteri.

“La salvación de una santa és la nova obra de Keigo Higashino, l’escriptor de novel·la negra més llegit al Japó. Avalat pel seu treball anterior,  “La devoción del sospechoso X, amb més de dos milions de lectors, Higashino torna a desenvolupar un misteri de difícil resolució on l’enginy, els detalls i la ciència s’hauran de conjugar per desemmascarar l’assassí. El gènere que fa servir l’autor s’anomena “lab lit” o literatura de laboratori. Aquest es manifesta en el fet que es fa valer de la ciència i la tecnologia com a eina imprescindible per respondre els interrogants que sorgeixen del treball d’investigació d’un homicidi.

Els detectius Kusanagi i Utsumi són cridats a esclarir l’homicidi d’un ric empresari japonès que sembla haver mort enverinat amb una tassa de cafè. La víctima es trobava sola a casa seva i sembla difícil dilucidar com ha arribat el verí a la beguda. Les principals sospites s’encaminen cap a la seva esposa Ayane Mashiba, mestra de l’art del Patchwork i una jove amiga de la parella, l’Hiromi Wakayama. Quan les peces no acaben d’encaixar cal buscar totes les opcions possibles i potser cridar a un vell amic, un enamorat dels misteris de la ciència.

Ens trobem davant d’un estil de novel·la negra diferent al que estem acostumats a llegir. Es pot considerar hiperrealista per diversos motius. Els personatges són persones corrents que desenvolupen el seu paper a la societat. Fan el seu treball de la millor manera possible sense extralimitar-se en les seves funcions. Els investigadors de la policia busquen pistes, interroguen a les persones que tenen punts de connexió amb el cas i contrasten informacions. No van amb una pistola a la mà preparats per tirotejar als dolents, ni tampoc fan persecucions impossibles pels carrers de la ciutat en un vehicle al qual han entrat sobtadament mostrant la placa a mode d’identificació. Les dues principals sospitoses es dediquen a l’art del Patchwork i per tant planifiquen els seus dissenys, busquen les teles adequades, cusen i quan no estan treballant fan una vida bastant rutinària. Per una altra banda, els espais on interaccionen aquests personatges són els habituals als d’una gran ciutat com són els domicilis particulars, tallers de creacions, establiments on menjar o prendre begudes com cafès i tes. Aquesta ambientació i posada en escena tant realista pot resultar en algun moment avorrida pels amants de la novel·la negra d’acció que busquen emocions fortes a cada capítol.

Cal destacar la meravellosa ambientació del llibre. L’autor es capaç de transmetre el mode de vida i de pensament oriental d’una manera subtil. No ens descriu una visió del Japó més tradicional de “Quimonos i Geishes” si no d’una gran ciutat oriental cosmopolita que inclou aspectes occidentals sense perdre de vista les arrels. Aquest fet fa aquest llibre més universal i possibilita als lectors d’altres països a ser capaços d’entendre els personatges i les seves actuacions en situacions concretes.

La salvación de una santa” és una interessant novel·la on tot gira al voltant d’un misteriós assassinat. La resolució del cas a partir de la ultra-detallada metodologia i per tant d’un ritme pausat i tranquil és un encert per aprofundir en el coneixement dels personatges però, a la vegada, pot fer que els que busquen un tipus de novel·la negra d’acció abandonin la lectura més aviat de l’esperat.


Editorial: Ediciones B
ISBN: 978-84-666-5276-6
Pàgines: 344 pàgines
Preu: 19 €

Keigo Higashino, nascut a Osaka i ex enginyer, és un dels escriptors de major èxit al Japó amb més de set milions d'obres venudes. Ha estat guardonat amb els més prestigiosos premis del seus país. Les seves tretze novel·les negres a més del seu èxit de venda, han inspirat varies pel·lícules i sèries de televisió. La devoción del sospechoso X” és la primera novel·la traduïda al castellà i predecessora de La Salvación de una santa”.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies