"Vivir de noche" de Dennis Lehane
8Valoració

Dennis Lehane és un tipus de barri, del tèrbol Dorchester a Boston. Allà es va criar i a prop succeeixen els seus escrits. Sap com parlen els seus veïns, coneix els seus rostres i els seus carrers. Ell mateix té aquesta cara de descendent d’irlandès que amaga més d’un secret. Un d’aquests actors secondaris que podem veure en un d’aquests travellings de situació que ens brinda Ben Affleck en els seus dos fantàstics primers films com a director, “The town” o “Gone baby gone”-aquesta basada en una novel·la de Lehane-.

 I parlo d’Affleck perquè justament dirigirà l’adaptació d’aquesta història de gàngsters en els tèrbols anys 20, amb la famosa prohibició de l’alcohol com a teló de fons i un gran protagonista, Joe Coughlin. Fill d’un policia condecorat, Joe és un delinqüent d’estar per casa que es dedica a robatoris d’escassa importància fins que dos fets li canvien la vida, una dona i un robatori mal executat.

Lehane sustenta la veracitat del llibre en un bon grup de fets reals, el que li traspassa al lector una sensació que està llegint alguna cosa que podria haver passat. Els personatges viuen o han viscut situacions que van trasbalsar el Boston o els Estats Units d’aquella època. Des de la vaga de policies de 1919 -les conseqüències ja les va treballar en la seva anterior novel · la, “Qualsevol altre dia”, i podem llegir a alguns dels descendents dels protagonistes d’aquesta- o la matança a la comunitat negra de Tulsa- he llegit sobre l’ tema i és esgarrifós- o temes més pintorescos que ajuden a situar en context-els èxits esportius de Babe Ruth-.

Fins aquí tot pot sonar tòpic, ja vist o llegit. Lehane no és un escriptor qualsevol. Que a ningú enganyi la facilitat dels seus llibres. Aquest escriptor sempre calcula perfectament els terrenys coneguts per al lector per després desenvolupar trames que atrapen i sorprenen capítol a capítol. És comprovable en algun dels seus majors èxits comercials, com “Shutter Island” o “Mystic River”. A “Vivir de noche”, l’escriptor transita entre la crítica social, el relat històric, el drama carcerari i els relats pulp més entretinguts. Hi ha violència crua i híper realista, hi ha romanticisme i conflictes generacionals, acció a dojo i dones fatals, però sobretot hi ha una descripció detallista de l’època, gairebé nostàlgica.

Després d’acabar les aventures de Joe Coughlin i sentir aquesta orfandat que sempre tinc en tancar la tapa d’un llibre, a un servidor només li queda seguir llegint novel·les d’aquest gran escriptor i esperar pacientment l’estrena de la pel·lícula o que Lehane es decideixi a escriure la tercera part del que sembla serà una trilogia.


Editorial: RBA
ISBN: 9788490064924
Pàgines: 496 pàgines
Preu: 20€

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies