"Desastre & Total. Agencia de detectives" de Stephan Pastis
7Valoració

L’experiència de Stephan Pastis en el món del còmic, i en particular el de la tira còmica amb “Pearls Before Swine” ha facilitat molt el seu pas a l’escriptura de novel·les juvenils. L’estil desenfadat del seu humor es trasllada a la perfecció a un llibre ple d’il·lustracions en el que la part gràfica i el text no es poden entendre de manera independent.

“Me llamo De Sastre. Timmy De Sastre. Soy fundador, presidente y consejero delegado de la mejor agencia de detectives de la ciudad, probablemente de toda la nación”. Així comença “De Sastre & Total. Agencia de detectives”, un llibre narrat en primera persona, com un diari de les aventures del seu protagonista, un nen que vol ser detectiu i que per això funda una agència amb el seu company, un ós polar de 680 quilos de pes que respon al nom de Total. La particular visió que Timmy té del món que l’envolta el farà ficar-se en variats embolics i provocar més d’un desastre, encara que ell tot ho veu com part del procés per convertir-se en el millor detectiu del món.

El llibre s’organitza en capítols molt curts que presenten un fet de la vida del protagonista o una anècdota. El primer terç està dedicat a presentar l’entorn d’en Timmy: el col·legi, la família, els amics i la seva activitat detectivesca. Un cop acaba la presentació, la trama es va complicant, els diferents elements es van unint i els problemes per a Timmy i Total es multiplicaran. Però Pastis sempre té present el públic al qual es dirigeix i encara que la trama es complica cada capítol està centrat en una sola situació facilitant la lectura i la comprensió al públic més jove.

Desastre & Total Agencia de detectives

Pastis és bon narrador i es recolza molt dels dibuixos a l’hora d’explicar les aventures dels seus dos protagonistes. Són uns dibuixos senzills però expressius i contribueixen a l’humor que es troba present a la història. És d’agrair que des del principi l’autor ens mostri l’errònia visió de la realitat que té Timmy. Durant tot el llibre som conscients de les seves equivocacions, dels seus deliris i del particular filtre amb el que mira tot el que li passa. Només gràcies a aquesta contraposició pot funcionar aquest llibre i són els moments de deliri màxim els que més divertits resulten.

En la part negativa podem apuntar la repetició de situacions. Hi ha acudits o reflexions del protagonista que es van repetint al llarg del relat i, tot i que pel públic més jove aquest joc de repetició serveix per afermar conceptes i construir una sòlida rutina de bromes, pel públic més adult resulten una mica reiteratius i no aporten ni al desenvolupament de la història ni a la diversió global. Aquest, però, és un problema menor d’un llibre que, de manera global, resulta divertit i et deixa amb ganes de viure més aventures amb els seus protagonistes.

“De Sastre & Total. Agencia de detectives” és un llibre dedicat al públic més jove que poden gaudir els adults sense cap tipus de problema. Fins i tot, és d’aquells llibres que es poden gaudir en família, comentant les situacions i animant als nens a dibuixar o exercitar la imaginació com fa el protagonista. Una proposta fantàstica per regalar  i el principi del que, espero, sigui una llarga saga de casos per Timmy De Sastre i el seu ós Total.


Editorial: Editorial Molino
ISBN: 9788427204041
Pàgines: 304 pàgines
Preu: 14 €

Stephan Pastis és el creador de la tira còmica “Pearls Before Swine”, que s’ha publicat en més de 600 diaris. Sobre De Sastre & Total, el primer llibre infantil que escriu i il·lustra, Stephan diu: “Quan era petit m’agradava molt riure. I espero que aquest llibre aconsegueixi això, tant amb els nens com amb els seus pares. Jo només vull presentar una història que tingui alguna cosa divertida en cada capítol”.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies