Batman: Mi principio... y mi probable fin
9Valoració

Aquest volum publicat per l’editorial ECC recopila la major part del treball que Alan Davis va fer per Batman a la sèrie Detective Comics. Són bàsicament sis còmics americans, un d’ells l’especial que marcava el 50 aniversari del títol, que serveixen per demostrar (si és que això fos necessari) l’extraordinari talent de Davis i lo bé que el món de Batman queda representat pels seus llapis.

Fent una mica d’història, aquests còmics tenen data de portada de finals de 1986 i començament de 1987, poc després de que es publiqui “The Dark Knight Returns”, l’obra de Frank Miller que redefineix el personatge i ens presenta un Batman que viu aventures molt més serioses i dures. Per això, quan Alan Davis i el guionista Mike W. Barr s’encarreguen del personatge, el seu enfocament no pot ser més sorprenent. Enlloc de mirar l’obra de Miller i fer un superheroi fosc i dur, els dos autors decidien inspirar-se en la sèrie de televisió dels 60 i fer uns còmics d’evasió, divertits, plens de lluites i aventures i amb una bona dinàmica de personatges.

Així ens trobem a Batman i Robin lluitant contra el Joker, Catwoman, el Sombrerero Loco o el Espantapájaros i vivint unes aventures poc transcendentals però molt ben tramades i divertides. El volum també conté dues històries molt especials: la primera uneix Batman a la figura del cèlebre detectiu creat per Sir Arthur Conan Doyle; la segona és un còmic que repassa l’origen de Batman i les seves motivacions, la història més dura i reflexiva de la recopilació.

Batman Alan Davis

Els guions de Barr són notables, evolucionen amb bon ritme, proposen les situacions boges pròpies del tipus d’història que estan explicant i contenen diàlegs molt divertits plens d’acudits estúpids però que contribueixen als objectius de la narració. Però a més de tot això, Barr fa un retrat magnífic de Batman, Robin i la resta de personatges, definint bé les seves relacions i mostrant-nos a un Batman seriós però que gaudeix amb el tipus d’aventures que està vivint. La preocupació per Robin és sincera, reflectida en la màxima extensió dramàtica en el darrer episodi, i la lluita interna del personatge és evident i arriba al lector sense necessitat de cap excés de teatralitat.

A la gran qualitat d’aquestes històries contribueix l’art d’Alan Davis, un dibuixant excepcional, un narrador excel·lent, en definitiva, el dibuixant de còmics perfecte. Davis portava anys treballant al Regne Unit, però aquest Batman (la seva segona obra als Estats Units) és una mostra de totes les seves característiques: un traç net, una gran capacitat per caracteritzar als personatges de manera única i diferenciada i una narració clara i molt dinàmica. Mai el ‘dynamic duo’ ha sigut tan dinàmic i si les escenes de lluita son una delícia que cal mirar i remirar, els moments més tranquils o dramàtics atrapen al lector per la seva força. Es nota la col·laboració de Paul Neary en la tinta, en el que seria el començament d’una llarga i fructífera carrera conjunta que tots hem gaudit en títols posteriors com “Excalibur”.

“Mi principio… y mi probable fin” és un còmic que ja té més de 25 anys i que es llegeix amb l’alegria d’estar davant d’un clàssic modern. Històries senzilles però ben construïdes i un dibuix meravellós ens deixen un còmic que s’ha guanyat el dret d’estar als nostres prestatges. Estic segur que és d’aquells que agafarem cada cert temps per mirar, rellegir i gaudir.


Editorial: ECC ediciones
Pàgines: 176 pàgines
Preu: 17,95 €
Guió: Mike W. Barr
Dibuix: Alan Davis, Carmine Infantino, E.R. Cruz, Terry Beatty

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X